Budapesten jobban mennek a dolgok, mint az országban - így gondolják a Publicus Intézet január végén - február elején a Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatásának válaszadói.

Sok fideszes elégedett

A fővárosi lépésekkel a lakosság 43 százaléka van jelentős részben vagy teljesen kibékülve. Meglepő módon a Fidesz-tábor nagy szeletének, majdnem 40 százaléknak is tetszik, ami Budapesten történik. Ugyanakkor az ellenzéki tábor csak kevéssel 50 százalék fölötti elégedettséget mutat - az ellenzéki szavazók bizonyára gyorsabb és láthatóbb eredményekben reménykedtek.

A decemberi hasonló mérés eredményeihez képest ugrásszerűen megnőtt azok aránya, akik határozottan sikeresnek vagy éppen kudarcosnak látják a főpolgármester tevékenységét. Akkor még csak a válaszadók 40 százaléka gondolta Karácsony Gergelyről, hogy érdemi tárgyalópartnere a kormánynak, másfél hónappal később már 45 százalék tartja róla, hogy eredményesen tudja képviselni a budapestiek érdekeit a kormánnyal szemben.

Látva a kormány intézkedéseit, amelyek keresztbe tesznek az új fővárosi vezetésnek sokan vélik úgy, hogy a főpolgármesternek nem lesz elég súlya a kormánnyal szemben. Azok aránya, akik így látják 32 százalékról 38 százalékra nőtt.