Katarina Barley: Magyarország 2500 milliárd forintot veszítene az uniós vétózással

Égbekiáltónak nevezte a magyarországi korrupciót a német szociáldemokrata politikus, az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley. Szerinte a jogállamisági feltételekből nem engedhet az Európai Unió, ha pedig a magyar kormány megvétózná az új támogatási mechanizmust, akkor 7 milliárd euró (2506 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást veszítene az ország. Szerinte időhúzásra játszanak a tiltakozó tagállamok.
Szabó Dániel, 2020. október 5. hétfő, 11:46
Fotó: Getty Images

Orbán Viktor tíz éve dolgozik azon, hogy lépésről lépésre lebontsa a jogállamiságot, megnyirbálta a média szabadságát és az igazságszoláltatás függetlenségét is - kezdi szemléjét a Magyar Hang Katarina Barley idézetével, aki a Spiegel hetilapnak adott interjút. A német szociáldemokrata politikus az uniós pénzosztás jogállamisági feltételekhez kötésének egyik hangadója, korábban ő mondat a német országos közszolgálati rádiónak, hogy "ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamok vezetőit", akik nem fogadják el a rendszert.

Barley egyébként nem tartja hatékonynak a jelenleg tárgyalt, az EU Tanácsának német elnöksége által kidolgozott jogállamisági mechanizmust. Szerinte az ugyanis nem jó, mert csak akkor vonna el EU-s támogatást a jogállamisági elveket megsértő országoktól, ha azok az uniós költségvetést károsítják. De például az igazságszolgáltatás függetlenségének esett csorba esetében nem lépne. Az új javaslat hibájának tartja azt is, hogy a szankciók elrendeléséhez kell a minősített többség, és nem a büntetés megakadályozásához. Ezzel együtt az általa égbekiáltónak tartott bolgár és magyar korrupció tompítására így is jónak tartja a csomagot.

A Barley-ügy
Barley korábbi rádióinterjúját állítólag pontatlanul idézték az újságírók, azt adva a szájába, hogy Magyarországot és Lengyelországot kell kiéheztetni, miközben később ezt úgy javították, hogy a politikus valójában Orbán Viktor magyar, és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfők nevét mondta.

Orbán Viktor erre a korrigálásra azt mondta, hogy a Rákosi-korszakot idézi, hogy a sajtó átvállalja a hibát. Kovács Zoltán EU-ügyekért felelős kommunikációs államtitkár erre a helyzetre azt mondta, hogy "aggódik a német sajtószabadságért."

Magyarország esetében a korrupció olyan eseteire gondol, amikor az EU-s támogatások megkérdőjelezhető pályázati kiírások után a kormány bizalmasaihoz vándorolnak. Példaként a Tiborcz István tulajdonolta Elios által megnyert közvilágítási tendert említette. Itt problémásnak azt tartja, hogy a magyar hatóságok nem léptek fel a nyomozás során kellő hatékonysággal.

A magyar kormány jelezte, hogy a jogállamisági feltételek bevezetése esetén a Tanácsban - ahol teljes egyetértés kell - megvétozza a 750 milliárdos helyreállítási alap forrásait. Erre Barley azt mondta, hogy ez Magyarországnak is 7 milliárd euróba (2500 milliárd forintba) kerülne, mert a hétmilliárd vissza nem térítendő támogatás lenne. Arról is beszélt, hogy az Európai Parlament négy nagy frakciója, még a konzervatívok is világossá tették, hogy egy hatékonyságától megfosztott jogállamisági mechanizmust nem fogadnak el.

"Ez a játék arról szól, hogy ki adja fel hamarabb, szerinte viszont azok az országok is értik ennek a helyzetnek a tétjét, amelyeknek nagy szüksége van a 750 milliárdos korona-segélyre, mint Spanyolország" - idézik Barleyt, aki szerint a fékek nélkül az EU óriási károkat fog szenvedni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

abbe, 2020.10.12 10:52

@lauda: "Az ország lakói szemszögéből teljesen mindegy, hogy az EU megvonja a támogatásokat, vagy a hatalmon lévők nyúlják le maguknak. "

Erről van szó, nem többről. Néhány akoltársad évekig azon rugózott, hogy az EU-s pénzből nem lát semmit a nagy többség.

Ebben az esetben miért is zavarna téged, hogy a vályogvető& tsa nem jut hozzá mások adóként befizetett pénzéhez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.10.12 08:44

@lauda:
"Te nagyon hülye !!! Miért lenne az jó neked ha az unió jogellenesen megvonná Magyarországtól a neki jogosan járó kifizetéseket ???? Nem az Orbánnal basznának ki , hanem az ország lakóival , köztük veled ,és családoddal !!! "

Nagyon jó, Frici skálán 8,7.
Az ország lakói szemszögéből teljesen mindegy, hogy az EU megvonja a támogatásokat, vagy a hatalmon lévők nyúlják le maguknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.10.10 10:48

@lauda: Jogellenesen???

Csak mint a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának megvonása?
Csak mint a CEU vagy Kishantos elüldözése?
Csak mint a rokkantnyugdíjasok ugráltatása?

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.10.10 10:22

@lezli: Te nagyon hülye !!! Miért lenne az jó neked ha az unió jogellenesen megvonná Magyarországtól a neki jogosan járó kifizetéseket ???? Nem az Orbánnal basznának ki , hanem az ország lakóival , köztük veled ,és családoddal !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lezli, 2020.10.10 10:17

@mpapa: Én ebben nem bízok! Orbán van annyira aljas, hogy megpróbálná elvonásokkal és visszavágott önkormányzati támogatásokkal kompenzálni a veszteséget. Na itt kellene, hogy képbe jöjjön az EU, aki még jobbna megfi...thatná ezt a mocskos tolvajbandát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html