Az amerikai külkereskedelem zsugorodásától az egészségügyi programok lelassulásán át a repülőtéri káoszig a következmények sorával borzolja a nagyközönség idegeit az Obama-adminisztráció, az elnöki propagandagépezet lényegében katasztrofálisnak mutatja be a pénteken életbe lépő automatikus kiadáscsökkentések hatását. Az ellenzék szerint a kormány riogat, ahelyett, hogy elfogadható megoldással állna elő a probléma kezelésére.

Az intézkedéseket még 2011 nyarán fogadta el a két politikai oldal azzal, hogy amennyiben nem tudnának megállapodni a költségvetési hiányt csökkentő intézkedésekben - tíz év alatt ezermilliárd dollárral kell javítani a büdzsé egyenlegét -, akkor automatikus adóemelések és kiadáscsökkentések lépnek életbe. Az előbbieket sikerült elkerülni a 2012 utolsó óráiban elfogadott megállapodással, amely eltörölte a magas keresetűek adókedvezményét, ám ennek ára az volt, hogy ha két hónap alatt nem sikerül másban megállapodni, akkor a védelmi és a civil kiadásokat fele-fele arányban érintő kiadáscsökkentések márciusi 1-jétől életbe lépnek.

Búcsú 85 milliárd dollártól

Ha semmi sem változik a hét végéig vagy esetleg azután, akkor a 2013 szeptemberében végződő adóévben 85 milliárd dollár esik ki a költségvetési kiadási oldaláról. Ennek a hadseregre eső fele szakértők szerint nem olyan vészes, ha figyelembe vesszük, hogy a katonaság évente 500 milliárd dollárral gazdálkodhat, azaz nem kerül veszélybe az amerikai hadsereg világhatalmi szerepe. Ugyanakkor a kevesebb forrás miatt elhalasztott karbantartások és megrendelések súlyosan érintik a honvédelmi minisztérium beszállítóit.

A civil szférát sújtó következményekkel kapcsolatban először Janet Napolitano, a belbiztonsági hivatal titkára szólalt meg, aki szerint az amerikai kikötőkben és repülőtereken irtózatosan el fognak húzódni a biztonsági ellenőrzések. Ezért akár öt napot is csúszhat a hajókon érkezett áruk bejutása az országba, a turisták pedig sokórás sorban szobrozásra készülhetnek fel a légikikötők várótermeiben. Napolitano szerint nem ijesztgetni akarja az embereket, hanem csak tájékoztatást ad.

Emberhalál lesz

A belbiztonsági főnököt Francis Collins, a Nemzeti Egészségügyi Intézmények szövetségének igazgatója követte, aki szerint az egészségügyi ágazat elmaradó kormányzati támogatásai miatt lelassulnak az AIDS-szel, az Alzheimer-kórral, a rákkal, a depresszióval, az univerzális influenzaoltással és a genetikai rendellenességekkel kapcsolatos kutatások. Az USA-ban összesen húszezer kutatói állás szűnhet meg a szektorban.

A kórusba bekapcsolódott Ray LaHood közlekedési miniszter, aki szintén repülőtéri mizériát jósolt, amely az egyszerűbb biztonsági procedúrán átmenő belföldi turistákat sem fogja kímélni. A Fehér Ház nem volt rest arra sem, hogy információs anyagokat állítson össze az egyes államokban egyenként várható káros következményekről, amelyek azután igen nagy teret kaptak a helyi médiában. Sok gond forrása az lehet, hogy az állami alkalmazottak egy részét kényszerszabadságra kell küldeni. Ez egy hónap múlva várható, mivel a törvény szerint az érintetteket 30 nappal korábban kell tájékoztatni a kényszerintézkedésről.

Obama mellett van a nép

A demokraták 110 milliárd dolláros egyenlegjavító tervvel álltak elő, amely a következő egy évre eső automatikus kiadáscsökkentések helyett a milliomosok adójának emelését, bizonyos agrártámogatások leállítását és a katonai büdzsé lefaragását ajánlja azt követően, hogy az USA 2014-ben befejezi afganisztáni misszióját. Egy múlt hét végi közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége Obama és a demokraták megoldását támogatná.

Az USA Today című lap és a Pew Research piackutató intézet felmérésében megkérdezettek 76 százaléka a kiadáscsökkentések és az adóemelések kombinációját látná jónak, akárcsak a kormánypárt. Többségben vannak ugyanakkor azok, akik több lefaragást és kevesebb bevételnövelést akarnak, arányuk 73 százalék. Csupán a válaszadók ötöde véli úgy, hogy kizárólag kiadáscsökkentésekre lenne szükség.

Ha az automatikus lefaragások életbe lépnének, akkor a lakosság 49 százaléka a kongresszus alsóházában többségben lévő republikánus ellenzéket tenné ezért felelőssé. Csupán 31 százalék azok aránya, akik Obamára mutogatnának.