Katasztrófa vár a régióra, még az életünkben

Az EU kelet-közép-európai tagországainak gazdaságát súlyosan károsítja a munkaerő elvándorlása. Saját munkaerőimportjuk - a volt szovjet térségből - nem oldja meg a problémát. A veszteségek számszerűsíthetők.
Komócsin Sándor, 2018. január 21. vasárnap, 09:03
Fotó: Reuters

Az egyik litvániai kisvárosban a norvég Devold vállalat 40 dolgozót keres, ami a teljes létszám nyolcada. Az emberek egyszerűen elvándoroltak: a helyi önkormányzati iskolába fele annyit gyerek jár, mintegy egy évtizeddel ezelőtt - kezdi a magyar olvasónak nem ismeretlen életképpel kelet-közép-európai körképét a The Economist, a világ legbefolyásosabb gazdasági havilapja.

A képlet egyszerű a régióban: a születési arányszámok alacsonyak, miközben a kivándorlók száma magas. Az itteni országok azzal a céllal csatlakoztak az EU-hoz 2004-ben, hogy utolérik a német életszínvonalat, ám ehelyett lakóik nem kis része költözött ki Nyugat-Európába. Lettország munkaképes korú lakossága negyedével csökkent 2000 óta, a 2002 és 2009 között egyetemen végzettek harmada 2014-ig kivándorolt az országból.

Rossz egyenleg

A vendégmunkások ugyan küldenek haza némi pénzt, ám a távozásuk miatt kialakult munkaerőhiány elriasztja a külföldi befektetőket, ami több kárt okoz a gazdaságnak, mint amennyi hasznot hoz az előbbi - idézi a lap Stasys Jakeliunas litván közgazdászt. Az IMF adatai szerint a kelet-közép-európai kivándorlás 0,6-0,9 százalékkal mérsékelte a térség egyes országainak éves GDP-jét 1999 és 2014 között.

Még rémesebb adat, hogy a kivándorlás miatt Bulgáriában, Romániában és egyes balti országokban 2030-ban 3-4 százalékkal lesz alacsonyabb az egy főre eső GDP annál, amennyi enélkül lenne. Ez katasztrofális hatást gyakorolhat az országok költségvetésére. A legnagyobb gondot a nyugdíjkiadások jelentik, amelyek Európának ebben a régiójában elviszik a szociális költekezés felét.

Nyugdíjaskatasztrófa

Lettország példája jól mutatja mi vár a régióra. Míg 2013-ban 3,3 unkaképes korú ember jutott minden 65 év feletti lakosra, ami megfelelt Franciaország és Nagy-Britannia hasonló adatának, 2030-ra kettő az egyhez arányra romlik ez a mutató, míg a két nyugat-európai országban csak 2060-ban lesz ennyire rossz a helyzet.

Az itteni országokban általában emelik a nyugdíjkorhatárt, kivéve Lengyelországot, amelyben eléggé felelőtlenül éppen most szállították le, ám ennek nem sok haszna vab. Bulgáriában, Romániában és a balti országokban fele akkora arányban részesednek a GDP-ből a szociális kiadások mint a gazdagabb európai országokban.

Gyere haza! - Nem megyek

Mivel a kormányok nem tudják lebeszélni országuk lakóit a távozásról, több helyen megpróbálkoztak "Gyere haza" programokkal. Ezek azonban nem igazán hasítanak. Például a lett kormány Alkoss Litvániért programjával öt év alatt 100 embert tudott hazacsábítani. Az IMF becslése szerint egyes országok a legjobb esetben arra számíthatnak, hogy kivándorolt polgáraik öt százaléka tér vissza.

A cégek is igyekeznek alkalmazkodni - mivel mással, mint béremeléssel. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek. Bulgáriában és a balti országokban például az elmúlt öt évben a termelékenység javulását meghaladó tempóban nőttek a keresetek. Ez elemésztheti exportjuk versenyképességét.

Még egy rossz egyenleg

Más országokban a bevándorlás a válasz a kivándorlásra. Észtország lakossága az 1990-es években kezdődött hanyatlás után 2015-ben és 2016-ban nőtt. Nem valami nagy titokról van szó: ukrán, orosz, fehérorosz vendégmunkások érkeztek a távozók helyére.

Ugyanakkor nem mindegy, kik mennek és kik jönnek. Lengyelországban 400 ezer ukrán kapott tartózkodási engedélyt 2015-ben. Ők a mezőgazdaságban, az építőiparban, illetve háztartási kisegítőként helyezkedtek el, miközben a távozó lengyelek 30 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezett.

A nyitókép forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2018.01.21 23:49

https://hirtv.hu/magyar_exodus
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.21 23:22

@laci_52: @terabit: ja, hamarosan "kiderül" hogy tömegesen áramlanak haza a magyar munkavállalók. Azért utalnak haza külföldről évente ezermilliárdot, azért könyörögnek a nyuggereknek hogy menjenek vissza dolgozni... Egyébként ha tényleg hazajönnének, egyből vége lenne boxos vezéretek mutyiuralmának...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.21 23:10

@laci_52: persze. Nekem annó a haverjaim, akik a 2000-es években mentek ki, mind hazajöttek pár év után. Aki mostanában ment ki, az is hazajött 1 év után Írországból, a másik még egy évet sem volt Ausztriában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.01.21 22:58

Nem eszik ezt olyan forrón! Nemcsak kivándorlás létezik, hanem hazatérés is, mivelhogy nem mindenki találja meg a számítását tőlünk nyugatabbra, hiszen ott sem minden fenékig tejfel. Másrészt a hazai gazdasági helyzet javulásával nálunk bevándorlás is létezik a környező országok magyar lakosságából nemcsak gazdasági okokból, hanem az ottani erőszakos asszimilációs politika miatt is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.01.21 22:33

Amikor a fidesznyik trollocskák az EU-ba való kivándorlást ostorozzák, akkor egyáltalán belegondolnak abba, hogy:
- Nincs vasfüggyöny... pedig milyen szép is volt az élet mögötte bezárva, ugye?!
- Kis hazánkban bár kisebb a kivándorlás, mégis olyan nagy a szakértelem, hogy pénznyelő stadionokat építünk, amiket ráadásul adóforintokból működtetünk... csak mert olyan gazdagok vagyunk, ugye?!
- Ameddig nem lesznek nagyobb bérek keleten, addig mindenki elvágyik innen!
- A nagyobb béreket nagyban hátráltatják a feleslegesen pazarló állami kiadások! S ugye ezek ne az egészségügy vagy oktatás részéről merülnek fel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html