Katasztrófát takargathat a nagy hazugság

A gyenge kínai növekedési adat, amely kedden szíven ütötte a befektetőket, valójában hazugság - véli Marc Faber svájci üzletember, aki sötét jóslataival kiérdemelte a dr. Balsors gúnynevet. A kínai kereskedelmi adatok szerinte azt mutatják, hogy sokkal szerényebben bővül a GDP.
Napi.hu, 2016. január 19. kedd, 18:55

Kína gazdasága közel sem növekszik annyival, mint amennyit a hivatalos adatok mutatnak - állítja Marc Faber befektető, a Mélabú, fellendülés és balsors (Gloom, Boom & Doom Report) című kiadványsorozat szerkesztője. A CNBC-nek nyilatkozó üzletember már a pekingi statisztikai hivatal keddi jelentése előtt jelezte: nem fogja elhinni, amit mondani fognak.

Faber szerint a kínai GDP legfeljebb négy százalékkal gyarapodhatott 2015-ben, szemben a 6,9 százalékos pluszt mutató hivatalos adattal. Egy gazdaság nagyon bonyolult, egyes szektorok bővülhetnek, míg mások zsugorodhatnak. Mindezek eredőjeként úgy érzem, hogy a tavalyi plusz maximum négy százalék lehetett, de az is elképzelhető, hogy még ennél is szerényebb volt - foglalta össze véleményét.

Nézzük máshonnan!

Dr. Balsors úgy látja, hogy nem minden gazdasági mutató megbízhatatlan. A kínai-tajvani vagy a kínai dél-koreai külkereskedelmi adatok például elég jól eligazítanak az érintett gazdaságok valós helyzetét illetően. Ezek azt mutatják, hogy a világ második legnagyobb gazdasága meglehetősen gyengén muzsikál mostanában.

A múlt héten megjelent pekingi információk szerint az export 1,4 százalékkal zsugorodott decemberben az egy évvel korábbihoz képest, míg az export 7,6 százalékkal csökkent. Mindkét adat kisebb a várakozásoknál, de így rosszat jelent. Az export például már a hatodik egymást követő hónapban esik éves összehasonlításban.

A gigantikus luftballon

Faber azonban nem csupán a kreatív módszerekkel készült makroadatokat tartja aggasztónak Kínával kapcsolatban. Szerinte kolosszális adósságbuborék fúvódott fel az országban, amelynek a dolgok rendje szerint ki kell pukkadni. Ez vagy súlyos veszteségeket fog okozni a bankszektornak, vagy a pénzintézeteknek hitelező kötvénytulajdonosok vethetnek keresztet a tőkéjükre.

Kínában szeptember végén összesen 1,53 ezer milliárd dollár értékű hitel várt törlesztésre - idézte a hivatalos adatot a CNBC.

Negatív víziója végén dr. Balsors még megemlítette a tőzsdei buborékot, amely az év elején kezdődött pánikhangulatban ereszt le éppen. A Shanghai Composite index 20 százalékkal értékelődött le decemberi, illetve 40 százalékkal júniusi csúcsához képest. A keddi kereskedésben háromszázalékos plusz ért el hétfői záróértékéhez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2016.01.20 09:50

@matyi2010: szép volt matyi... 200-300 mrd dollár kb a világ 2-3 éves GDPje :) amerikáé akié a legmagasabb tavaly nem érte el a 18 000 mrd USD-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.20 09:31

@Kotkodus: A tortenet egyszeru: a nyugati vilag rajott, hogy olcsobb a hulye kinaiakkal gyartatni es hazaszallitani az arut, mint otthon legyartani. Ezaltal kinaba oriasi kulfoldi toke aramlott, a beruhazasoknak koszonthetoen ketszamjegyu novekedes kezdodott kinaban. Csakhogy a sok gyarnak koszonhetoen ma mar kisebb a munkanelkuliseg, a kinaiak se vallalnak mar el barmit egy tal rizsert, igy eljutottunk oda, hogy a kinai ber mar eleri a magyart, ami rontotta az orszag versenykepesseget. Az ujabb gyarakat mar nem kianaba, hanem peldaul vietnamba telepitik, ahol meg jelentosen olcsobbak a munkasok. A beruhazasok csokkennek, igy a gazdasag sem szaguld annyira mint korabban, lassan helyreall a rend, de az mar latszik, hogy kina onerobol nem tud gazdasagi novekedest produkalni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2016.01.20 09:20

még azok a gazdaságok is sokat szenvednek, amelyeknek viszonylag erősek a társadalom-politikai fundamentumai...
kínának esélye sincsen hosszú távon a jelenlegi politikai-társadalmi berendezkedésben.
ha tovább szűkül a növekedés, én komoly társadalmi felháborodási hullámra számítok.

és az illiberális rendszerek ilyenkor általában hirtelen sok ellenséget találnak... mert a láthatatlan külső ellenséggel könnyebb harcolni, mint a társadalommal...

sötét felhők gyűlnek most a világ fölött... remélem tévedek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.20 08:26

@matyi2010: "mindenki Kína fogyasztásnövekedését szorgalmazza: ennek egyenes következménye az export stagnálása és az import csökkenése."

Nagy zavar van a fejedben az biztos.

A fogyasztas novekedesnek mi koze az exporthoz? Az export csak abban az esetben csokkenne, ha a belso fogyasztas novekedese miatt esetleg nem tudnanak eleget gyartani az exportra szant termekekbol. Ismerve a kinai gyarakat, ez jokora baromsag.

Az mar vegkepp talany, hogy a fogyasztas novekedese miert jarna egyutt az import csokkenesevel?! Ezt meg hogy raktad ossze te eszleny?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.20 08:20

@matyi2010: "A kétezres évek elején a 2-3000 milliárdos GDP 8-9%-os növekedése évi 200-300 ezer milliárd dollár növekedést jelentett.
Most a 10 ezer milliárdos kínai GDP 6,9 %-os növekedése 690 ezer milliárd növekedést. "

Amennyit a szamokhoz konyitasz matyika, nem csodalom, hogy nem erted a problemat :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html