A 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés értelmében most első alkalommal nem a tagállamok vezetői választják meg az Európai Bizottság következő elnökét, hanem az Európai Parlament. Az állam- és kormányfők feladatául a jelölést szabja a szerződés, és a kiválasztásnál az EP-választás eredményét is figyelembe kell venniük.

"Néhányan lehet, hogy az egész európai projekt ellen szavaznak majd, de sokkal többen arról foglalnak majd állást, hogyan szeretnék alakítani uniónkat" - írja a tanács sajtószolgálata által közzétett meghívóban a belga politikus.

A tagállami vezetők vacsorájának célja az lesz, hogy átbeszéljék, hogyan értelmezik az eredményeket, és lefektessék a jelöltállítás folyamatát, és ezzel összefüggésben áttekintsék azt is, hogy milyen kihívásokkal kell Európának szembenéznie az elkövetkező időszakban, milyen célokat szeretnének elérni és milyen eszközökkel.

A levélből az is kiderül, hogy a két hét múlva esedékes brüsszeli G7-csúcstalálkozót megelőzően, és a vasárnap tartandó ukrajnai elnökválasztás után az ezzel kapcsolatos fejleményekről is véleményt fognak cserélni az Európai Tanács tagjai.