A szövetségi statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy szeptemberben az előző hónaphoz képes reálértékben 1,4 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak. Tavaly szeptemberhez képest 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg az elemzők 1,6 százalékos bővülésre számítottak.

Szakértők a szokatlanul meleg szeptemberi időjárásnak tudják be a csökkenést, ami visszavetette az őszi és téli ruházati cikkek keresletét. A ruházati cikkek forgalma 7,7 százalékkal esett tavaly szeptemberhez képest.

A szeptemberi csökkenés ellenére a német kiskereskedők nem zárták rossz eredménnyel az első háromnegyed évet, a forgalom az év első kilenc hónapjában reálértékben 2,1 százalékkal emelkedett.

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet múlt héten közzétett felmérése szerint kissé romlott a fogyasztói hangulat Németországban, az olajár és az infláció emelkedése miatt sokan az elkölthető jövedelmük csökkenésére számítanak. Az intézet fogyasztói hangulatindexe 0,3 ponttal, 9,7 pontra süllyedt.

A GfK azonban hangsúlyozza, hogy a vásárlókedv változatlanul "nagyon kielégítő", az emberek bíznak a konjunktúrában és a munkaerő-piaci helyzet kedvező alakulásában.

A fogyasztói bizalmi index már a második hónapja csökken ugyan, de fordulatról csak akkor lehetne beszélni, ha novemberben is romlana - mondta Rolf Bürkl, a GfK szakértője.