A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet szerdán közölt előzetes adatai szerint februárban 49,8 pontra csökkent a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke a janári 53,2 pontról. 2013 októbere óta először került a növekedést és a csökkenést elválasztó 50 pont alá a BMI értéke. Elemzők a növekedési ütem gyorsulására, 53,5 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI előzetes februári értéke 50,1 pont lett a januári 53,2 pont után. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A szolgáltatóipari vállalakozások megrendelés-állományuk csökkenéséről számoltak be a gazdasági kilátásokat beárnyékoló bizonytalanságok közepette. A keleti parton átsöprő heves hóviharok ugyancsak visszavetették a termelést. Mindazonáltal kissé így is emelkedett az új munkahelyek száma, de az utóbbi hat év átlaga alatti mértékben.

A felmérés arról tanúskodik, jelentős a kockázata annak, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye csökkenni fog az első negyedévben - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint az üzleti bizalom megfogyatkozása és a megrendelések megcsappanása arra utal, hogy a legrosszabb még hátravan.