Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német statisztikai hivatal (Destatis) szerint a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint júniusban 8,9 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők csak 8,1 százalékos növekedésre számítottak a májusi 7,4 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 11,7 százalékkal esett vissza az ipari termelés júniusban, jóval kevésbé a májusi 19,5 és az áprilisi 25,0 százalékos zuhanáshoz képest.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva májushoz képest 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban júniusban. A termelési eszközök gyártása 18,3 százalékkal, a félkész termékek előállítása 5,0 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése pedig 7,3 százalékkal nőtt. Az energiatermelés 5,5 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,4 százalékkal bővült. Az autógyártás 54,7 százalékkal nőtt májushoz képest, ám az utolsó "békebeli" hónaphoz, februárhoz képest így is 20 százalékkal kisebb volt.

A német ipari vállalatok arra számítanak, hogy fennmarad a lendület és a következő három hónapban tovább nő a termelésük. Mindazonáltal a kedvező kilátásokra árnyékot vet, hogy ismét emelkedni kezdett az új koronavírussal megfertőződöttek száma - írta az MTI.

Németországban csütörtökön újabb több mint ezer minta lett pozitív, május óta először emelkedett ezer fölé a napi esetek száma. Sokan attól tartanak, hogy a kórokozó terjedését fékező intézkedések lazítása után elindul a járvány második hulláma.

A német ipart több éve komoly ellenszelek hátráltatják, kezdve az autóipar károsanyag-kibocsátási botrányaitól az új autók üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeinek megállapítására szolgáló új, szigorúbb nemzetközi szabvány (WLTP) bevezetésével kapcsolatos gondokon, a kereskedelmi feszültségeken keresztül a strukturális kihívásokig.

Nagyot nőtt az export is

Két számjegyű mértékben ugrott meg Németország exportja júniusban az előző hónaphoz képest, az import viszont a vártnál kevésbé emelkedett, így a kereskedelmi, illetve a folyó fizetési mérleg is a várakozásokat meghaladó többlettel zárt.

A Destatis előzetes adatai szerint júniusban szezonális és naptári hatással kiigazítva a kivitel értéke 94,5 milliárd eurót tett ki, 14,9 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. Az adatsor kezdetének rögzítése, 1990 augusztusa óta ez volt a legerősebb havi ütem. Elemzők arra számítottak, hogy az export 13,3 százalékkal lódul meg a májusi 8,9 százalékos emelkedés után.

A behozatal értéke 2010 augusztusa óta a legerősebb ütemmel, 7,0 százalékkal nőtt, 80,0 milliárd euróra kúszott fel. Elemzők 10,9 százalékos növekedést vártak a májusi 3,6 százalékos bővülés után.

A koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése, illetve az annak akadályozását célzó szigorú intézkedések bevezetése előtti hónappal, februárral összevetve azonban az export értéke így is 16,0 százalékkal, az importé pedig 12,5 százalékkal volt kisebb. Júniusban a kereskedelmi mérleg többlete 14,5 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 10,1 milliárd, illetve a májusban elért 7,5 milliárd euró szufficittel.

A kiigazítatlan adatok szerint ez év hatodik hónapjában Németország exportja 96,1 milliárd eurót, importja pedig 80,5 milliárd eurót tett ki. Tavaly júniushoz képest az export értéke 9,4 százalékkal, a behozatalé pedig 10,0 százalékkal csökkent. A kereskedelmi mérleg 16,1 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 16,6 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 22,4 milliárd eurós többletet mutatott júniusban az előző havi 7,0 milliárd euró után, meghaladva az elemzők által várt 14,2 milliárd eurót. Tavaly júniusban 19,5 milliárd eurót tett ki a többlet.

Szezonális és naptári hatással kiigazítva az idei első fél évben Németország exportja 576,8 milliárd euróra, importja pedig 499,4 milliárd euróra rúgott, ami 13,42 százalékkal, illetve 10,28 százalékkal kevesebb 2019 első hat hónapjához képest. A kereskedelmi mérleg többlete 29,38 százalékkal, 77,4 milliárd euróra, a folyó fizetési mérlegé pedig 11,73 százalékkal, 103,9 milliárd euróra mérséklődött.

Júniusban is a koronavírus-járvány határozta a külkereskedelem alakulását. A legnagyobb külkereskedelmi partner Kínába irányuló német export értéke éves összevetésben 15,4 százalékkal, 8,3 milliárd euróra emelkedett. A járvány által leginkább sújtott Egyesült Államokba irányuló kivitel értéke viszont 20,7 százalékkal, 7,3 milliárd euróra, Nagy-Britannia esetében pedig 15,7 százalékkal, 5,0 milliárd euróra csökkent. A kínai import értéke 20,2 százalékkal, 9,7 milliárd euróra nőtt, az amerikai viszont 17,4 százalékkal 4,4 milliárd euróra, a brit pedig 21,0 százalékkal, 2,4 milliárd euróra zuhant.