Kétszáz éve nem történt hasonló Belgiumban

Csaknem kétszáz éve, a legutóbbi rekordnak számító 1833-as év tavaszán tapasztalthoz hasonló szárazsági hullám sújtja Belgiumot. Április és május folyamán 24,4 milliméter csapadék hullott mindössze az ilyenkor szokásos 118 milliméterhez képest - közölte a belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM).
Domokos László, 2020. május 29. péntek, 14:01
Fotó: Pixabay

A két tavaszi hónap közül május volt a szárazabb. Ekkor mindössze 5,4 milliméter csapadék hullott a szokásos 66,5 milliméterhez képest. 1833 azonos időszaka még szárazabb volt, akkor 1,4 milliméter csapadék hullott országosan - mondta a La Libre Belgique beszámolója szerint Rozemien De Troch, a meteorológiai intézet munkatársa.

A tavaszi időszak gyakran csapadékos időjárásával ellentétben az idén jellemző napsütés - a gyakran hűvös idő ellenére is - rendkívüli aszályt eredményezett. Az alacsony relatív páratartalom és a folyamatos napsütés nagyon jelentős párolgást okozott - mondta a szakember az MTI szemléje szerint.

A napilap úgy tudja, több belgiumi településen vízhasználati korlátozást vezettek be.

A napos órák számába is kiemelkedő volt a belga tavasz. Akár már pénteken, vagy szombaton megdőlhet a 2011-es abszolút rekord, amikor májusban 707 óra volt napsütéses órák száma Belgiumban.

HOZZÁSZÓLÁSOK