Kettest kapott Magyarország - Itt az új bizonyítvány

A világ számos fejlett országa alig vagy egyáltalán nem lép fel a külföldi befektetések során vesztegető vállalataik ellen, derül ki a Transparency International (TI) friss, Berlinben közzétett nemzetközi felméréséből. Magyarországon még rosszabb a helyzet, a magyar hatóságok ugyanis nemcsak a külföldön korrupcióba keveredő magyar befektetőket nem üldözik elég hatékonyan, de a hazai korrupcióval szemben is tehetetlenek.
Napi.hu, 2014. október 27. hétfő, 14:24

A közel 40 aláíró országból mindössze négy - az Egyesült Államok, Németország, az Egyesült Királyság és Svájc - alkalmazza következetesen és szigorúan a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) égisze alatt létrejött, a külföldi hivatalos személyek megvesztegetése elleni egyezmény rendelkezéseit. Az ehhez csatlakozó kormányok több mint fele, összesen 22 ország, elégtelenül vagy egyáltalán nem hajtja végre az abban foglaltakat, míg a fennmaradó 13 állam - köztük Magyarország - elégséges vagy közepes mértékben szerez érvényt az egyezménynek - derül ki a Transparency International (TI) berlini központja által október 23-án kiatott jelentéséből, amelyben értékelte a külföldi hivatalos személyek megvesztegetése elleni egyezmény végrehajtását. Az egyezmények végrehajtása két országban - Kanadában és Új-Zélandon - javult, míg kettőben - Bulgáriában és Dániában - romlott.

Az OECD egyezményének az a célja, hogy a vállalatok a külföldi befektetéseik során ne vesztegethessék meg büntetlenül azokat a hivatalos személyeket, akiknek a döntésétől szerződések, engedélyek és kormányzati megrendelések sorsa függ. José Ugaz, a Transparency International nemrég megválasztott globális elnöke elszomorítónak nevezte, hogy a külföldi befektetések és a nemzetközi kereskedelem korrupciómentessé tétele 15 évvel az OECD-egyezmény aláírása után is csak távoli reménynek tűnik. A korrupció elleni nemzetközi mozgalmat vezető korábbi büntetőügyész szerint a világ vezető exportőreinek jó példával kellene előljárniuk, mert egyedül ettől remélhető, hogy a többi kormány is erélyesen fellépjen a korrupcióval szemben.

Érdemjegy: 2

A TI szerint Magyarország, tavalyhoz hasonlóan, idén is az egyezményt csak korlátozott mértékben végrehajtó országok csoportjába tartozik. A kettes érdemjegynek megfelelő osztályzat egyebek mellett annak tudható be, hogy Budapest továbbra sem fogadott el olyan törvényt, amely a korrupciót bejelentő polgárokat ténylegesen védi. A TI Magyarország korábban arra mutatott rá, hogy az idén életbeléptetett bejelentővédelmi jogszabály nem védi eléggé a korrupció ellen fellépő polgárokat, ezért tavaly arra kérte Áder János államfőt, hogy ne írja alá ezt a törvényt.

Forrás: Transparency International
Az interaktív térkép megtekintéséért kattintson!

A nemzetközi szervezet szerint az sem javított Magyarország besorolásán, hogy a kormány - "finoman szólva" - megkérdőjelezhetően állt az egyetlen komolyabb magyar vállalat által külföldön elkövetett vesztegetési ügy felderítéséhez. A Mol-INA ügyben a magyar kormány ugyanis nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva megtagadta az együttműködést az európai uniós társország Horvátországgal. A tét annak kiderítése, hogy a Mol Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök megkenésével szerezte-e meg az irányítás jogát az INA olajvállalatban. A horvát exkormányfőt mindenesetre e vádak alapján hazájában börtönbüntetésre ítélték, míg Magyarországon nem találtak felelősöket - derül ki a TI közleményéből.

Megy a maszatolás

A TI Magyarország szerint sem a magyar kormány, sem az ügyészség nem reagált megfelelő módon az Egyesült Államok korrupciós vádjaira, amelyek alapján megtiltották hat magyar állampolgár, köztük állami-kormányzati tisztségviselők beutazását az USA-ba. Orbán Viktor kormányfő szerint "miután Magyarország jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani", a kormány ezért nem tud mit kezdeni Washington jelzéseivel, amelyekben a kormányfő szerint "lényegében egy vádról van szó".

A TI ezzel kapcsolatban emlékeztet a magyar büntetőeljárási törvény előírásaira, amely szerint a nyomozást már a bűncselekményre vonatkozó puszta gyanú alapján meg kell indítani, és magának az eljárásnak a feladata, hogy kiderítse, vannak-e bizonyítékok. A korrupció ellen küzdő szervezet a jogállami normákkal ellentétesnek tartja, hogy a korrupció gyanúja miatt az Egyesült Államokból kitiltott magyar kormánytisztviselők ügyében a magyar kormány egyelőre a felelősség eltussolásával van elfoglalva, és az ügyészség sem tesz semmit a történtek tisztázására.

A TI szerint a kormánytól és az ügyészségtől elvárható lenne, hogy hivatalból indítson eljárást a Magyarországon befektető amerikai cégeket állítólagosan sújtó vesztegetések és csalások tisztázására, valamint derítse ki: ezekben a korrupciós ügyekben, amennyiben megtörténtek, milyen szerepet játszott a magyar adóhatóság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Balt, 2014.10.28 11:31

@coni: Ami - a térképre nézve - azonos besorolás pl. Franciaországgal, Svédországgal, Norvégiával, Portugáliával, jobb Szlovákiánál, Cseh- és Lengyelországnál, Hollandiánál, Belgiumnál, Írországnál stb. Érdemesebb a jobb "osztályzatot" kapó keveseket sorolni: Ausztria, Olaszország, Finnország, Kanada és Ausztrália valamicskével ("moderate") ill. Németország, Svájc, N-Br. sokkal ("active enforcement"). Ennyike.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

davdav, 2014.10.28 09:06

@ZIngdp6343:

Nem tudom, hogy ki vagy te és mi céllal jöttél ide, de biztos, hogy nem a magyar nyelv terjesztése a célod :) Telis-tele helyesírási hibákkal ez a szar amit ide belinkeltél és még ide is másoltad. Ha már ekkora nagy magyar vagy, akkor erre figyelhetnél. Nyilván remegett kezed-lábad miközben ezt írtad, hogy minél hamarabb kész legyél és közzétehesd :)

Amúgy én sose értettem, hogy mi a fasz baj van azzal, hogy "kiviszi a multi a profitot". Hát istenem. Az nem baj, hogy a külföldi magyarok hazaküldik a pénzt? Termelje a profitot mindenki és azt csinál vele amit akar.. Szarok le mindent, míg meg tudok élni... És ez a baj a fidesz (így helyes leírni azt hiszem) hívőkkel, hogy nem lehet visszakérdezni mert akkor csak hápognak..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2014.10.28 07:11

Nem tehetetlenség ez hanem érdek.
A PÁRT érdeke!

@ZIngdp6343!
Barom nagy üzelt volt az IMF hitel visszafizetése!
Alacsony kamatozású hitelt magasabb kamatozásúra cseréltek!
Mi meg fizethetjük...
A Vezéred kitehetné a bölcsek kövét a korona mellé. Köztudomású, hogy nála van.
Janos78, 2014. október 27., hétfő 22:40
nem tűzkő volt az hé! A legkorszerűbb piezzo gyújtást szerelte bele a Kedves Vezető! Mind a 7 fejébe.. Nem ám Süsü megy majd ahogy a liberálbolsevikok képzelik! Nem bizony!
A legkorszerűbb 7fejű, Széles féle energiacellával felturbózva!
Azzal égetteti majd porig a haldokló nyugatot! A békemenet előtt fog szállni mikor megindul Brüsszel és Washington ellen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janos78, 2014.10.27 22:40

@ZIngdp6343:Azt se felejtsd el mikor saját kezével cserélt tűzkövet a sárkányba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.10.27 22:16

@ZIngdp6343: Kicsi rigó, majd ha nem fogunk az Eu pénzén kuruckodni, és a 2/3-os törvénygyár majd valós a gazdasági, és pénzügyeket megfelelően korlátozó, a gyakorlatban is hasznosítható, és nem populista látszat törvényekről fog majd dönteni, na majd akkor írjál le ennyi hülyeséget ide, de előtte az sem ártana, ha saját erőből felemelkednénk az általad említett ,,gazdag nyugatiak svájci és norvég" államok szintjére!!!
És talán azt sem kellene elfeledni, hogy Magyarország államadósságának túlnyomó része, USA alapokban van, tehát nem nagyon illik beleharapni abba kézbe, amelyik etet minket!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html