Kevesebb gázt kapnak a szlovákok

A szlovák gázimportőr cég, az SPP vasárnapi jelentése szerint Oroszországból még mindig az igényeltnél 10 százalékkal kevesebb földgáz érkezik.
MTI-Eco, 2014. szeptember 21. vasárnap, 15:58
Fotó: Napi.hu

A cég ennek ellenére maradéktalanul ellátja fogyasztóit. A hiány kisebb, mint az elmúlt napokban, amikor az orosz gázszállítás a szokásos negyedével is kevesebb volt - mondta az SPP szóvivője.

A múlt héten az orosz export hasonló, kisebb-nagyobb csökkenését jelentették Lengyelországból, Romániából és Ausztriából is. Az orosz Gazprom gázipari vállalat karbantartásokkal és tartalékai feltöltésével magyarázta a szerinte átmeneti exportkieséseket.

Múlt heti magyar sajtóértesülés szerint ennek keretében Oroszország körülbelül félmilliárd köbméter földgázt helyezne el a magyarországi tárolókban is azért, hogy szavatolni tudja a gázellátást a térségben. Elemzők emlékeztetnek, hogy árvita miatt Oroszország június óta nem ad földgázt Ukrajnának, és úgy vélik, Oroszország igyekszik felkészülni a télre, elkerülendő afféle válságot, mint amilyen 2009 elején volt, amikor Ukrajna leállította a gáztranzitot Európa felé.

A Gazprom számítása szerint idén az orosz szállítás aránya meg fogja haladni a 64 százalékot az EU teljes gázimportjában. Az orosz energiaügyi miniszter, Alekszandr Novak csütörtökön azt mondta egy osztrák újságnak nyilatkozva, hogy Oroszország akkor sem csökkenti európai gázexportját a télen, ha ezzel akadályozhatná egyes EU-tagországok gáz- reexportját Ukrajnába.

HOZZÁSZÓLÁSOK