Ki jöhet Cameron után?

Theresa May belügyminiszter nyerte jelentős előnnyel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának kedden tartott első fordulóját.
MTI, 2016. július 5. kedd, 20:31
Fotó: Napi.hu

Mayre a kedd este ismertetett adatok szerint az alsóházi konzervatív frakció 165 tagja szavazott. A második helyre Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár került, de ő csak 66 voksot szerzett.

Michael Gove igazságügyi miniszterre 48-an, Stephen Crabb munkaügyi miniszterre 34-en, Liam Fox volt védelmi miniszterre 16-an voksoltak. A szabályok értelmében Fox - mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt - kiesett a további versengésből.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.

Az alsóházi szavazássorozat addig tart, amíg az indulók listája két jelöltre szűkül; közülük a párt 125 ezer szavazásra jogosult tagja választja meg az új konzervatív vezetőt, aki egyben az új brit miniszterelnök is lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK