Kicsúszhat az időből Amerika

A Nomura befektetési bank szerint nem jön létre megállapodás az idén a pénzügyi szakadék néven ismert amerikai költségvetési szanálási programról - írta a Business Insider pénzügyi hírportál pénteken.
MTI-Eco, 2012. december 21. péntek, 12:03
Fotó: Napi.hu

"Valószínűtlennek tűnik, hogy bármilyen, a költségvetési kiigazító programot (fiscal cliff) érintő törvényt el lehetne fogadni még az év vége előtt. Arra számítunk, hogy a tárgyalások bőven áthúzódnak majd a jövő évre. A megállapodást csak az adósságküszöb átlépésének közvetlen veszélye kényszeríti majd ki februárban, vagy márciusban" - fogalmazott Lewis Alexander, a Nomura vezető amerikai közgazdásza.

"A januárban hatályba lépő adóemelések és kiadáscsökkentések közvetlen hatása nem lesz azonnal érezhető. Minél tovább maradnak viszont hatályban az intézkedések, annál nagyobb lesz gazdasági hatásuk. Az első negyedévre szóló 0,5 százalékos GDP-növekedési előrejelzésünk számol a pénzügyi politikáról folyó vita zavaró hatásával. Feltételezéseink szerint a fiscal cliff rendelkezéseit végül kétharmad részt sikerül majd semlegesíteni" - hangsúlyozta a Nomura közgazdásza.

HOZZÁSZÓLÁSOK