A gazdaság helyzete, illetve az ezzel kapcsolatos várakozások döntő befolyást gyakoroltak arra, hogy kire voksoltak az amerikai elnökválasztás republikánus jelöltjei közül a szavazók, függetlenül attól, hogy északabbra vagy délebbre lévő államban járultak-e az urnák elé - derül ki a 11 államban lebonyolított keddi szimpátiafelmérés után készült friss exit pollokból. A mérsékelt Massachusettstől és Vermonttól a konzervatívabb Oklahomáig és Tennesseeig ezt az eredményt kapták az AP hírügyökség megbízásából készült felmérésekben.

Az előbbi két államban tíz megkérdezettből nagyjából hatan a gazdaságot jelölték meg a legfontosabb tényezőként, amit figyelembe vettek véleményük kialakításakor. A délebbre fekvő államok polgárait erősebben izgatja a költségvetési deficit: Tennesseeben, Oklahomában és Virginiában tízből háromnál valamivel többen jelölték meg ezt a kérdést fő problémájuknak. Tennesseeben negyven százalék azok aránya, akiket kifejezetten dühít a kormány szerintük gyenge teljesítménye ezen a téren.

Ideológiai megosztottság

A republikánus szavazók ideológiai megosztottságát az exit pollok is visszaigazolják. Az északkeleti államok közül eddig csak Vermontban készül olyan felmérés, amely a szavazók ilyen típusú elkötelezettségét is vizsgálta, eszerint ebben az államban a republikánusok többsége liberálisnak vagy legalábbis mérsékeltnek tartja magát. Oklahomában viszont a párt támogatóinak közel fele nagyon konzervatívként határozza meg ideológiai álláspontját. Ez nagyobb arány, mint amit az ugyanebben az állam készült 2008-as felmérés mutatott.

A vallásosságban szintén a déli államok járnak az élen: az ottani szavazók 70-75 százaléka vallja magát mélyen vallásosnak. Ezek a választók abban is egyetértenek, hogy támogatásuk feltétele, hogy a jelölt hasonló vallásos meggyőződéssel bírjon, mint ők.

"Kilőni" Obamát

A hivatalban lévő elnök legyőzésének vágyában azonban nincs megosztottság a republikánus szavazók körében. Ohióban például tíz választóból négyen mondták azt, hogy döntésükben fontos szerepe volt annak, melyik republikánus jelöltet látják esélyesnek Barack Obama legyőzésére. Virginiában ötven százalék volt ez az arány.

A hazai pálya hol előnyös volt, hol nem. Mitt Romneynek például nem sokat hozott Massachusettsben, hogy korábban az állam kormányzója volt: az exit poll válaszadóinak kevesebb mint fele mondta azt, hogy ezt a szempontot figyelembe vette szavazatának leadásakor. A képviselőház korábbi elnökének, Newt Gingrichnek viszont erősen lejtett a hazai pálya Georgiában, ahol a szavazók háromnegyede jelentette ki: döntésében szerepet játszott a politikus helyi kötődése.