Kiderültek a számok - újra aratott a svéd modell

Nagyot zuhant a svéd gazdaság is a második negyedévben az elsőhöz képest, ám mielőtt valaki kárörvendően felhívná a figyelmet arra, hogy lám-lám, hiába kezelték puhán a koronaválságot szembe menve egész Európával, ők is ráfáztak, érdemes még egyszer rátekinteni az adatokra.
Komócsin Sándor, 2020. augusztus 5. szerda, 15:16
Fotó: Reuters

A svéd GDP 8,6 százalékkal zuhant a második negyedévben az első negyedévhez képest - idézte a CNBC a stockholmi statisztikai hivatal előzetes becslését. Ez volt Svédország modern kori történetében a legnagyobb negyedév/negyedéves csökkenés. Az előző nagy világválságban, 2008-ban a svéd bruttó hazai termék "mindössze" 3,8 százalékkal esett.

A svédországi fejleményeket azért követik külön figyelemmel a szakértők, mert a stockholmi kormány úgy döntött, hogy szembe megy a koronavírus-válság szokásos kezelési módszerével, a szigorú karanténok bevezetésével. Például nem zárták be az iskolákat és a vendéglátó helyeket. Ehelyett arra törekedtek, hogy a társadalom minél előbb megszerezze a természetes immunitást a vírussal szemben, miközben igyekeznek a gazdaságot mozgásban tartani.

Korábban a vállalatok negyedéves beszámolói azt mutatták, hogy bár megtépázta a teljesítményüket a járvány, nem jártak annyira rosszul, mint más országok cégei. A GDP-adattal hasonló a helyzet: igaz ugyan, hogy jelentős a hanyatlás, ám nem akkora, mint más európai országok gazdaságának visszaesése.

Más ligában játszottak

Az összehasonlítás megerősíti, hogy Svédország sem volt immunis a válság hatásaival szemen - dacára a kormány gyengéd válságkezelésének -, ám a gazdasági bajok olyanok az eurózóna országaival összehasonlítva, mintha a svédek más ligában játszanának, mint a többiek - magyarázta a CNBC-nek David Oxley, a Capital Economics kutatóintézet Európával foglalkozó elemzője.

Ezzel arra célzott, hogy a közös európai valutát használó országok GDP-je 12,1 százalékkal csökkent a második negyedévben a január-márciusi időszakhoz képest, miközben a teljes EU gazdasága ugyanebben az összehasonlításban 11,9 százalékkal zuhant. Az egyes országok esetén még élesebb a kontraszt a 8,6 százalékos svéd adattal.

A legnagyobb hanyatlást Spanyolország szenvedte el 18,5 százalékos GDP-csökkenéssel, a második helyre Portugália került mínusz 14,1 százalékra, a harmadikra Franciaország mínusz 13,8 százalékkal. Még Németország is sokkal rosszabbul teljesített, mint a svédek, pedig a szakértők szerint a berlini kormány mintaszerűen kezelte a koronaválságot. A német GDP 10,1 százalékkal csökkent a második negyedéven az elsőhöz képest.

Robert Bergqvist, a SEB bank vezető elemzője úgy véli, figyelembe kell venni, hogy a svéd gazdaság már az év első negyedében is jobban muzsikált az eurózóna gazdaságánál, és ennek tükrében a GDP első féléves visszaesése csak fele az övezet hanyatlásának. A szakértő szerint az eurózóna GDP-je erőteljesen növekedhet a harmadik negyedévben, ám várakozásaik szerint a svédek továbbra is felül fogják múlni európai szomszédaikat.

Van sötét oldal is

A puha válságkezeléssel egészségügyi szempontból észak-európai összehasonlításban rosszul szerepelt Svédország. A fertőzések és a halálozások számában a 10,3 milliós ország adatai magasabbak, mint Norvégia (5,4 millió), Finnország (5,5 millió), Izland (360 ezer) és Dánia (5,8 millió) adatai együttesen. Az amerikai John Hopkins egyetem adatai szerint augusztus elejéig Svédországban a fertőzöttek száma 81 ezer, a halálos áldozatoké 5700 volt.

Volt olyan időszak a járvány tavaszi dühöngése alatt, amikor egy napig (május 29-én) Svédország állt az élen a világ országainak összehasonlításában a relatív halálozásban, 5,5/egymillióval. Jelenleg Brazília vezeti ezt a kétes listát 4,74/milliós mozgóátlaggal. A svédeknél ez a mutató az elmúlt hét nap mozgóátlagában 0,64 volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.08.06 14:26

https://index.hu/video/2018/05/24/egeszsegugy_korhaz_tortenetek_01/

Láttam, hogy a kollégám kitépi a beteg nyakából a nyakláncot.....

Betegek bántalmazása, lopás, rablás, tekintélyuralom, orvosi műhibák. Ezeket tapasztalta Zoltán, aki négy évig dolgozott a magyar egészségügyben. Egy kórházi dolgozó vallomásai, 1. rész.

Mit akartok egy ilyen országban egy agyilag kattant felcsuti állattól??? Jó egészségügyet??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.08.06 14:11

@Borisz1106:
Valasszuk mar szet a dolgokat. Az egeszsegugyi rendszer, a virus ellen intezkedesek ket kulon dolog.

Orban azt mondja keves halott = jo egeszsegugyi rendszer. A nagy sz@rt!
Forditva sem igaz, sok halott = rossz egeszsegugyi rendszer. Ugye, hogy nem ettol fugg?

Szoval marad az, hogy magyar egeszsegugy ugy sz@r, ahogy van, ezen se nem javit, se nem ront a jarvanyhelyzet. Inkabb azt mutatta meg, hogy a magyar korhazakhoz kapcsolodik a legtobb fertozes, a gocok nagyobbik resze a korhazakbol indult, onnan terjedt at az idosotthonokra, egyebrol meg nem is tudunk, nem publikaltak, nyilvan nincs, vagy elenyeszo az ilyen, mint most a papan levo szituacio.

Konkluzio, a magyar egeszsegugy megmutatta, hogy a keves esetszam ellenere is, semmivel nem voltak jobbak a tulelesi eselyek, mint barhol mashol. Mert ugye ez lenne a valos fokmero. En inkabb azon rohogok, hogy mindenki majd megszakadt a virushelyzet kezeleseben, szijjarto petike pucsitott mindenhol, orban viktor nem ert ra jogallamisaggal foglalkozni, mert lekototte a kuzdelem az energiait, az egeszegugyiseknek felmillios penzeket osztottak, a lakosok tapsolgattak estenkent, kozben alig volt beteg. Az aktiv esetszam 2000 kornyeken tetozott, abbol szerintem 10%-a sem volt az, aki korhazi ellatast igenyelt. Sok huho semmiert?

Valojaban a kormanyok azert csinaltak hiszteriat a virusbol, mert azt gondoltak ezzel a hatalmukat erositik meg, hiszen a cselekvokepesseguket tudjak mutogatni. Ez mar komikus volt az elejetol kezdve, mindenki ugy csinalt, mintha rohadt fontos lenne a jarvany, az emberek egymast gyalaztak, hogy kin van maszk, meg kin nincs, kell-e hordani, vagy sem, kell-e tesztelni, vagy sem. Kaosz, nimandok, hianyzo vedofelszereles, retteges, riogatas, lezaras. Ez volt a viruskezeles. Aztan rajottek, hogy gazdasag nelkul nem lesz egeszsegugy sem, igy mindenki atallt a sved modellre. Ha beismerik, ha nem. Nyitva az ettermek, a mozik, a meccseket is meg lehet nezni, a minisztertol elteroen akar reszegen is. Kurvara nem foglalkozik mar ezzel senki.

Egyszer volt budan kutyavasar, a kormany bizonyitotta az inkompetenciajat. Nem mintha az ellenzek maskepp csinalta volna, most eppen orbanek tenyereltek bele egy valsag felrekezelesebe, amit probalnak ugy beallitani, mintha minden rendben lenne. Nincs rendben semmi. Az elmult fel ev, egy evtizedre kinyirta a gazdasagot magyarorszagon, de a tobbi rettego orszagban is. A WHO nevu gittegyletet bezarnam.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.08.06 12:27

@znojmo: Maga még él vén komcsi? Főtrollok, főtrollja! :-)
Covidos ne legyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.08.06 12:24

@Borisz1106:
Megjöttél csicska?
Szakértsél még egy kicsit, propagandista.
O1G hogy rövid legyek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2020.08.06 12:07

@OV: Ezért tettem be 3 hónapot! Majd júliusban-augusztusban-szeptemberben kezdj nekem papolni szociális védőhálóról a munkanélküli segély lejárata után, meg jövőre amikor a bértámogatási program is kifut.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html