Kiegyezett Putyin és Erdogan - Itt a fordulat?

Oroszország fokozatosan megszünteti a Törökországgal szemben bevezetett szankciókat - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal folytatott keddi szentpétervári tárgyalásokat lezáró közös sajtótájékoztatón, ahol az is elhangzott, hogy a két ország elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok helyreállítása iránt.
Szabó Zsuzsanna, 2016. augusztus 9. kedd, 19:00
Fotó: MTI/EPA

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Szentpéterváron orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. A találkozó előtt Erdogan történelminek nevezte a találkozót, ami abban az értelemen igaz, hogy a két ország vezetője most találkozott először azután az incidens után, hogy tavaly novemberben a török haderő lelőtt egy orosz bombázót Szíria felett. Ezt követően a két ország közötti viszony meglehetősen fagyosra fordult, Oroszország kemény válaszlépéseket tett, amelyek nem hagyták érintetlenül a török gazdaságot sem. (Erről bővebben itt írtunk.)

Egy szemmel látható fordulat - legalábbis Erdogan retorikájában - abban az értelemben bekövetkezett a helyi tudósítások alapján, hogy a mostani nyilatkozataiban - az interjú előtt és a találkozót követő sajtótájékoztatón - a török elnök "kedves barátjának" nevezte Putyint, és megköszönte az orosz elnöknek, hogy a puccskísérletet követően telefonon felhívta és együttérzését fejezte ki a történtek miatt.

Putyin értékelte Erdogan látogatását

A tárgyalásokat követően Putyin úgy nyilatkozott, hogy a két ország bilaterális kapcsolatait érintően konstruktív megbeszéléseket folytattak. A sajtótájékoztatón az orosz elnök elismerően jegyezte meg, hogy az otthoni politikai helyzet ellenére "Erdogan elnök úr időt tudott szakítani" arra, hogy ellátogasson Szentpétervárra.

Putyin továbbá hozzátette a Sputnik News tudósítása szerint, hogy a szentpétervári tárgyalások az orosz-török kapcsolatok jövőjét illetően nagyon fontosak. Az orosz elnök szerint a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szintre állítsák vissza a kétoldalú kapcsolatokat.

Putyin szerint megvitatják annak lehetőségeit, hogy a két ország egymással szemben bevezetett korlátozásainak megszüntetését. Oroszország fokozatosan megszünteti a török cégekkel szemben alkalmazott korlátozásokat.

A sajtótájékoztatón az már el is hangzott Putyin részéről a charterjáratok újraindításával kapcsolatban, hogy az csak "idő kérdése". Az utazási irodák esetében már az elmúlt hónapban megszüntették azt a tilalmat, hogy utakat adhassanak el Törökországba orosz ügyfeleknek. Törökország részéről viszont most a legfontosabb, hogy biztosítani tudja az orosz turisták biztonságát. Ezt a garanciát megkaptuk - mondta Putyin.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy a két ország közötti vízumrendszerrel kapcsolatos kérdéseket szintén meg kell oldani az orosz-török gazdasági kapcsolatok további erősítése érdekében.

A fentiek mellett megvitatták a két ország gazdasági együttműködésének újjáélesztését is. Putyin szerint megállapodtak abban, hogy kidolgoznak egy középtávú gazdasági, technológiai és tudományos együttműködési programot a következő három évre, amellyel az orosz reményei szerint a következő héten el is készülnek.

Putyin szerint véleményt cseréltek az európai helyzetről, a szíriai helyzetet viszont később tárgyalják meg. (Putyin az MTI szerint közölte, hogy még a nap folyamán megbeszélést folytat Erdogannal a szíriai válságról is, katonai és hírszerzési vezetők bevonásával.)

Erdogan mély tiszteletét fejezte ki Putyinnak

Törökország és Oroszország képes újjáépíteni és a korábbinál is szorosabbra fonni kapcsolatait - jelentette ki Erdogan Putyinnal közösen megtartott keddi szentpétervári sajtótájékoztatón, ahol "mély tiszteletét" is kifejezte az orosz elnök iránt. A török elnök megfogalmazása szerint "nagyon átfogó megbeszélést" folytattak.

Erdogan elmondása szerint a török cégekre alkalmazott embargót felfüggesztik, melynek köszönhetően azok ismét dolgozhatnak Oroszországban. Emellett Törökország a válság előtti szintre akarja visszaállítani a hadi ipari, továbbá az energiaprojektek - beleértve a Török Áramlat gázvezetéket és a Akkuyu nukleáris erőműprojektet - terén folytatott együttműködését Oroszországgal. A két ország elkötelezett amellett, hogy a kapcsolataikat a válság előtti, vagy annál magasabb szintre emeljék - hangsúlyozta Erdogan, aki szerint megvan a politikai akarat, hogy ezt megtegyék.

Az Akkuyu-projektet Törökország stratégiai beruházásként kezeli majd, a Török Áramlattal kapcsolatban pedig Erdogan biztosította Putyint arról, hogy Törökország utat biztosít az orosz gázexportnak Európába.

Az MTI szerint Putyin elmondta, hogy politikai döntés született a Török Áramlat megvalósításáról és az akkuyui nukleáris erőmű építésének befejezéséről, amely az első ilyen létesítmény lesz Törökországban. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig bejelentette, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást októberben írják majd alá, és annak első ágát várhatóan 2019 közepére fogják lefektetni.

Erdogan szerint az Oroszország és Törökország közötti kapcsolatok a kereskedelmi vagy gazdasági kapcsolatokon túlmutatnak. Továbbá reményét fejezte ki a török elnök, hogy a kapcsolatok visszaállítása segít majd a térségben a béke és stabilitás visszaállításában is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.08.10 22:27

@Dakota Summer:
Mi az unalmas? A folyamatos bolsizásod, amely sekély értelmi képességeidet jól jellemzi. Hisztizni is te hisztizel. A válaszod mindenre: bolsi bolsi, bolsi... visitasz mint malac ha herélik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.10 17:18

@foldnyuzo: ne hisztizz bolsi, baromira unalmas. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.08.10 16:50

@Dakota Summer:
Csak zagyválsz össze-vissza.... másra nem telik. Dakota Zagyva
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.10 16:08

@foldnyuzo: Nem hordok össze hetet havat, csak nem érted a történelmi példázatot. Ami nem csoda, hiszen csak egy ostoba libsibolsi vagy. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.08.10 14:33

@Dakota Summer:
Hetet havat összehordasz, semmi köze a 800 év ezelőtti történéseknek a mai dolgainkhoz az már messzi történelem.
Igen mi nyugatiak vagyunk, sőt az oroszok is azok a kultúrájuk szerint nem sok közük van a törökökhöz.
A törökök majdnem megsemmisültek államukat illetően, Kemál pasa nyugati mintákra alapozva húzta fel az országot a szakadékból. Erdogán nem Kemal örököse hanem az oszmán szultánságé. Súlyos és véres események várnak még a törökökre. Nem hinném, hogy a világi Törökországot vissza lehetne tartósan fordítani a múltba. Az orosz és a török közeledés egymás átverése akar lenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html