Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban immáron 69 zlotymilliárdos van - derül ki a Forbes magazin ottani kiadásából. Ez 80 milliárd forint, amit nagyjából egy tucat magyar milliárdos érhet el. A 100 leggazdagabb lengyel 210 milliárd zlotyval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy lengyel gazdagok soha nem voltak olyan gazdagok, mint a pandémia szaggatta 2020-as évben.

Az előző évhez képest a 100 leggazdagabb lengyel 34 milliárd zlotyval növelte vállalati vagyonban fekvő javait, így a listára legalább 649 millió zlotys (52 milliárd forint) vagyonnal lehetett felkerülni. Ez 15,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Magyarországon a belépési küszöb 10 milliárd forint körül van.

Az első helyen Michal Solowow áll 15,5 milliárd zloty vagyonnal (4,2 milliárd dollár, 1240 milliárd forint, ami nagyjából négyszerese a leggazdagabb magyarokénak, Csányi Sándor bankárénak és Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóénak). A kieleci milliárdos már harmadszor lett a leggazdagabb egymás után. Főleg három ágazatra koncentrál: a vegyiparra, a gyógyszeripara és a fafeldolgozásra. Be akar fektetni baltikumi szélerőművekbe is.

A második helyen Tomasz Biernacki áll 13,14 milliárd zlotyval, ami közel 62 százalékos növekedést takar egy év alatt. A vállalkozó a kereskedelemben tevékenykedik. A dobogó harmadik fokára Zygmunt Solorz állhatott fel 13,1 milliárd zlotyval, aki média és távközlési vállalkozásai mellett az elmúlt időszakban jelentős összegeket ruházott be a napelemes energiatermelésbe.