Jelzés érkezett a kínai gazdaságról

Több mint két éve először csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye decemberben, ami jól mutatja, hogy milyen nagy kihívásokkal szembesül a pekingi vezetés, miközben igyekszik véget vetni az Egyesült Államokkal dúló kereskedelmi háborúnak, illetve csökkenteni a gazdasági növekedés meredek lassulásának kockázatát - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. december 31. hétfő, 14:08
Fotó: Pixabay

A hétfőn közölt adatok szerint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,4 pontra esett decemberben az előző havi 50,0 pontról. Ez 2016 februárja óta a legrosszabb érték, és 2016 júliusa óta először fordult elő, hogy az index értéke a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöb alá süllyedt.

A Reuters által megkérdezett elemzők enyhébb csökkenésre, 49,9 pontra számítottak.

A feldolgozóipar új megrendeléseinek állománya az elmúlt egy évben először decemberben csökkent a gyenge belső kereslet és a világgazdasági növekedés lassulása miatt. Ezen belül az exportmegrendelések állományának alakulását tükröző alindex már a hetedik egymást követő hónapban csökkent, a novemberi 47,0 pontról 46,6 pontra esett vissza. A termelés alakulását mutató alindex értéke a novemberi 51,9 pontról 50,8 pontra, február óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött. A termelői árak alindexe 46,4 pontról 43,3 pontra esett, jelezve a vállalati nyereségek további várható csökkenését.

Némi reményre ad okot, hogy a feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban decemberben enyhén gyorsult a növekedés. A gazdaság teljesítményének több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe 53,8 pontra nőtt a novemberi 53,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi - írta az MTI.

Lassulást várnak 2019-ben

A kínai gazdaság 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben. A kínai vezetés mindazonáltal továbbra is arra számít, hogy az év egészében elérik a kitűzött 6,5 százalékos növekedést, ami 0,4 százalékponttal lenne alacsonyabb az előző évi 6,9 százaléknál.

Elemzői várakozások szerint 2019-ben tovább lassul a hazai össztermék (GDP) növekedésének üteme. A Világbank 6,2 százalékot jósolt, ami a globális sztenderdek szerint robusztus növekedést jelent, ám a kínai gazdaságot tekintve az utóbbi közel 30 év legrosszabb üteme lenne.

Jóllehet Donald Trump amerikai elnök egyik hétvégi Twitter-bejegyzésében azt állította, hogy jól haladnak a kereskedelmi tárgyalások, számos elemző egyáltalán nem bízik abban, hogy az Egyesült Államok és Kína képes lesz áthidalni a nézetkülönbségeket és átfogó megállapodásra jutni a következő három hónap alatt. A hosszú hónapok óta dúló kereskedelmi háború már dollármilliárdokban mérhető kárt okozott mindkét országnak, komoly csapást mérve az autógyártástól kezdve a technológiai szektoron keresztül az amerikai mezőgazdaságig számos vállalatra - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK