Kína devizatartaléka a vártnál nagyobb mértékben nőtt

Kína devizatartaléka áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban emelkedett, elsősorban annak a hatására, hogy az ország jegybankja alig költött intervencióra a devizapiacokon.
Papp Zsolt, 2017. május 7. vasárnap, 10:02
Fotó: Reuters

A devizatartalékot kezelő State Administration of Foreign Exchange (SAFE) vasárnap azt közölte, hogy áprilisban 21 milliárd dollárral, 3,03 ezer milliárd dollárra emelkedett az ország devizatartaléka. Egy hónappal korábban, márciusban a devizatartalék jóval szerényebben, 3,96 milliárd dollárral nőtt - írja az MTI.

Tavaly júniusban a tartalékszint 3,99 ezer milliárd dolláros történelmi csúcson állt. A devizatartalék az idén januárban csökkent először a 3 ezer milliárd dolláros küszöb alá 2011 februárja óta. Piaci elemzők áprilisra a tartalékszint szerényebb, 11 milliárd dolláros növekedésére számítottak.

Ugyancsak vasárnap ismertette a kínai jegybank, hogy aranytartalékának a mennyisége április végén 59,24 millió uncia volt, ugyanannyi, mint március végén, aminek az értéke azonban 73,7 milliárd dollárról 75,02 milliárd dollárra nőtt a nemesfém világpiaci árának az emelkedésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK