Egy kínai hadihajó-kötelék az ország egyetlen repülőgép-hordozójának vezetésével a Dél-Kínai-tenger északi részét szemelte ki arra, hogy hadgyakorlatokat tartson, miután elhaladt Tajvan déli csücske alatt - idézte a Reuters a tajvani védelmi minisztérium jelentését. Peking szerint rutingyakorlatokról van szó.

Dühbe jöttek

A háborús játékok azért keltenek a szokásosnál jóval nagyobb idegességet, mert az elmúlt hetekben erősödött a feszültség Kína és Tajvan között. Az ügy előzménye, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök szemben elődeivel fogadta a szigetország elnökének gratulációját választási győzelme után, amivel feldühítette a pekingi vezetést.

Az elmúlt 40 évben az USA-Kína viszonyok alapját az egy Kína politika adta, amelyben az Egyesült Államok tudomásul veszi, hogy Peking Kína részének tekinti az önálló államot alkotó Tajvant, de útját állja annak, hogy a szárazföldről induló katonai akcióval csatolják az országhoz a szigetet.

Kinek a bőrére megy?

Trump ezt felrúgta nem is titkolva azt, hogy meglebegtetheti Tajvan önálló állami létének elismerését, amivel nyomást akar gyakorolni Kínára. A szívózás szakértők szerint csak a két ország viszonyának megromlásához vezethet, amely mindkét félnek kárt okozna. Tajvant kifejezetten aggasztja, hogy az USA esetleg a Kínával folyó alkudozás eszközeként szórakozzon az országgal.

Barátságtalan üzenet

A szovjet gyártmányú Liaoning repülőgép-anyahajó korábban is gyakorlatozott már a térségben, ám Kína messze van attól, hogy ezt a fegyverfajtát olyan szinten alkalmazza, mint az USA.

Az ellenzékben lévő tajvani nacionalista párt egyik képviselője szerint a hat hajóból álló egység cikázása a Japán déli szigeteitől a Tajvant és a Fülöp-szigeteket elválasztó vizekig valójában üzenet az USA-nak. Peking jelezni kívánta, hogy képes katonai tevékenységét kiterjeszteni kelet felé ezen a szigetláncon túlra.

Az USA-ig hajóznának

Az amerikai védelmi minisztérium csupán azzal kommentálta a hírt, hogy mint eddig, továbbra is figyelemmel kísérik a kínai flotta minden mozgását. Trump szóvivője kijelentette, hogy nem kívánnak reagálni a tajvani közleményre.

A hivatalos pekingi szócsőnek tekinthető Global Times arról írt, hogy a kínai hadihajók idővel megjelenhetnek a Csendes-óceán keleti felében, közel az USA-hoz. A washingtoni kormány és a szakértők elismerik, hogy Kína képes a következő 15 évben számos anyahajót építeni. A másodikét már meg is kezdték, de nem tudni hogyan állnak vele.