A Moody's ma reggel stabilról negatívra változtatta a kínai adósság besorolásának kilátásait, ez az első negatív hitelminősítői lépés a világ egyik legnagyobb gazdaságával rendelkező országával kapcsolatban azóta, hogy a Fitch három évvel ezelőtt leminősítette adósbesorolását. Ezt megelőzően a hitelminősítőknél utoljára 1999-ben történt negatív irányú változás a kínai adósság besorolásában.

A Moody's-nál a kínai adósság besorolásának minősítése Aa3, ez a minősítő rendszerében a negyedik legbiztonságosabbnak tekintett szintet jelenti. Ez megfelel a Standard&Poor"s-nál a AA- besorolásnak, az utóbbi azonban egyelőre stabilnak tekinti a kínai adósság kilátásait. A Fitchnél A+ a besorolás, ez eggyel a a másik két ügynökség által adott osztályzat alatti szintnek felel meg.

A Moody's a kilátások rontásának indokaként elsősorban az ország gyorsan emelkedő adósságállományát és a devizatartalékok szintén gyors ütemű csökkenését hozta fel. Ezen felül úgy látják, egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a kínai vezetés képes lesz-e a gazdaság átalakításához szükséges széleskörű reformok végrehajtására, s ezzel kezelni tudja a gazdaság egyre növekvő egyensúlytalanságait.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy a kínai vezetés mostani programjában igyekszik a nehézipar és hitelfelvétel által hajtott gazdasági növekedés súlypontját egyre inkább a belső fogyasztásra és a szolgáltatásokra áthelyezni. A legfrissebb adatok ugyan némi előrelépésről tettek tanúságot ezen a téren, azonban elemzők szerint a gazdaságpolitika irányítóinak fel kellene gyorsítaniuk a strukturális reformokat, hogy megállítsák a gazdasági növekedés lassulását. Ráadásul a közelmúlt lépései, a rekordösszegű januári banki hitelkihelyezések, a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentése mind arra utalnak, hogy a kínai vezetés jelenleg a gazdaság rövidebb távú ösztönzését előtérbe helyezik a strukturális reformokkal szemben.

Ez az egész a finom egyensúly kérdése. A reformok rövidebb távon valóban valóban fékezhetik a gazdaság növekedési sebességét, azonban ha ez az eladósodottság csökkenéséhez és az erőforrások hatékonyabb elosztásához vezet a gazdaságban, akkor hosszabb távon ez jó jel - mondta Marie Diron, a Moody's államadósság minősítéssel foglalkozó részlegének elnökhelyettese a pénzügyi lapnak. Azonban a jelek szerint robusztus fiskális és monetáris stimulusokat alkalmaznak a növekedés fenntartása érdekében, ezek viszont lassíthatják a reformokat, ami viszont negatív jel.

A kínai gazdaság tavaly 6,9 százalékkal növekedett, ez 1990 óta a legalacsonyabb éves érték. A kínai vezetés az idei növekedés nagyságát 6,5 százalékosra tervezi, azonban a hét végére tervezett parlamenti ülésen több is kiderülhet a gazdaságpolitika idei céljairól - emlékeztet a lap.

A Moody's becslései szerint a kínai államadósság nagysága jelenleg az éves GDP 41 százalékára rúg, 2012-ben még csak 33 százalékos volt ez a mérték. Az ügynökség azonban emlékeztet, hogy a kínai állam ezen felül is jelentős, közvetett adósságállománnyal rendelkezik, az állami vállalatok hitelei, a fontos állami bankok és az önkormányzatok adósságainak formájában.

Az elemzők szerint a Moody's lépésének nem lesznek messze ható következményei, tekintve hogy a kínai adósság nagy része belföldi bankok és egyéb helyi befektetők birtokában van. A múlt év végén a hivatalos adatok szerint összesen 116 milliárd dollárnak megfelelő értékű kínai államkötvényt birtokoltak, ennek mértéke eltörpül a teljes államadósság 4200 milliárd dolláros nagyságához képest.