Kína nem lép az amerikai és európai útra

A kínai jegybanknak nem áll szándékában mennyiségi monetáris lazító eszközökhöz folyamodni, a nyugati "QE-klubhoz" csatlakozni - írja a kínai állami Hszinhua hírügynökség a People's Bank of China (PBOC) első negyedéves jelentése alapján.
MTI, 2015. május 8. péntek, 19:33
Fotó: Reuters

A gazdaságpolitikai kontinuitáshoz és pénzügyi stabilitás garantálásához elegendő monetáris politikai eszköztár áll a jegybank rendelkezésére a pénzügyi rendszer megfelelő szintű likviditásának a biztosításához - szögezi le a dokumentum, megjegyezve, hogy a jegybanknak nem lesz szüksége kötvényvásárlásokhoz, azaz mennyiségi monetáris lazításhoz (quantitative easing, QE) folyamodni a konjunktúra ösztönzéséhez.

Éberen őrködik viszont a jegybank afelett, nehogy többletlikviditás okozzon gazdasági egyensúlytalanságokat vagy túlzott mértékű eladósodást - írja a dokumentum.

Kína célja a gazdaság kisebb eladósodottságra épülő, fenntartható növekedési pályára állítása, az "új norma" kialakítása, ami egyúttal szükségszerűen az előző évekre jellemzőnél valamivel lassúbb GDP-növekedési ütemmel is együtt jár.

A kiigazító monetáris politikai eszközöket a magánszektort az erőforrások elosztásában egyre nagyobb szerephez juttató folyamatos reform-erőfeszítésekkel párhuzamosan kell alkalmazni - hívta fel figyelmet a POBC negyedéves jelentése, külön is kiemelve annak szükségességét, hogy a pénzügyi szektor nagyobb szerepre tehessen szert a reálgazdaság működtetésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.05.09 15:27

Észre lehet venni, hogy a kínai kormányban nem mindenki jogász, valahogyan cizelláltabb és sokrétűbb a gondolkodásmódjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.05.09 15:25

Isten bizony nagyon tetszett, hogy pizsamában is elmehetnek az emberek vásárolni Kínában. Nekem is már az agyamra megy az állandó le-fel öltözés. Csak a hülye és a majom utánoz valakit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html