Donald Trump bevándorlási javaslatainak van egy titkos támogatója: Hillary Clinton - véli Betsy Woodruff, a thedailybeast.com szakírója. Állítását arra alapozza, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje szenátor korában megszavazott egy rakás olyan törvényjavaslatot, amely a republikánus jelölt dörgedelmes határvédelmi programjában szerepel.

Másként fogalmazva: Trump csak azt ígéri, hogy következetesen végre fogja hajtani azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket az amerikai törvényhozás az elmúlt másfél évtizedben elfogadott. Igaz, ezt meglehetősen teátrális stílusban teszi.

Nagy lesz és szép

Az ingatlanmágnás ugyanazon a helyszínen, Phoenixben tartotta meg bevándorlási ígéreteivel kapcsolatos beszédét, amelyben egy évvel ezelőtt első jelentős kampányrendezvénye volt.

És ugyanazzal "támadott", amivel akkor: az USA-ban tartózkodó illegális bevándorlók gazdasági és nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ezért beáramlásuk megakadályozására falat kell építeni a mexikói határra, amelynek költségeit a szomszédos ország fogja kifizetni. Az engedély nélkül bejutókat deportálni fogják, és ő garantálja, hogy az országok, ahova viszik őket, vissza fogják fogadni ezeket az embereket.

Nem is olyan nagyon

Clinton támogatói egyből visszatámadtak: Tim Kaine demokrata alelnökjelölt szerint például az ingatlanmágnás deportáló országot csinálna az Egyesült Államokból.

Ha azonban megnézzük, hogy Clinton szenátor korában, az ezredforduló utáni években hogyan szavazott a bevándorlással kapcsolatos törvényjavaslatokról, akkor azt láthatjuk, hogy nagy átfedés van Trump és az ő álláspontja között.

Tény, hogy a volt külügyminiszter nem javasolja a muszlim bevándorlók kitiltását az USA-ból, ahogy azt ellenfele teszi. Emellett azt az ötletét sem osztja, hogy le kell húzni a rolót azok előtt, akik az amerikai terminológia szerint az iszlám terrorral összefüggésbe hozható országokból érkeznek.

Ezen túl azonban még olyasmiben is van közös a két elnökjelölt elképzelései között, mint a meglehetősen drasztikusnak számító deportálás ügye.

Így szavazott

Jó példa az átfedésekre a biometrikus azonosítók (például ujjlenyomatok) kérdése. Trump hosszasan ecsetelte, hogy szerinte mindenkinek, aki az országba érkezik, majd távozik át kell esnie egy ilyen csekkoláson, hogy kiderüljön nem lépte-e túl a vízumában engedélyezett tartózkodási időt.

A kongresszus számos alkalommal szavazott erről a fajta azonosító rendszerről, ám soha nem vezették be. A szakértőknek sokféle magyarázatuk van erre, de egy valami közös ezekben: az idegenforgalmi ipar nem szeretné az ilyenfajta, nehézkes és rossz ízű ellenőrzések elterjedését. Emellett a repülőterek többsége képtelen lenne a szükséges számítástechnikai rendszer üzemeltetésére.

A lényeg azonban most az, hogy Clinton a szavazásokról rendelkezésre álló információk szerint az ezzel kapcsolatos törvényeket - amelyeket a republikánus George W. Bush kormánya terjesztett a törvényhozás elé - megszavazta.

Még ezt is támogatja

A demokrata elnökjelölt kampányoldalán olvasható az az ígéret, amely szerint őrizet alá vennék, és elkülönítő központokban helyeznék el azokat a bevándorlókat, akik veszélyeztetik a közbiztonságot. Szemben republikánus ellenfelével csak közfinanszírozású központokat tartana fenn - Trump a profitorientált magánüzemeltetőket is megtartaná.

Clinton programja ugyan nem részletezi, hogyan hajtanák végre az őrizetbe vételt - Trump előírná a helyi hatóságoknak együttműködését ebben -, de ez csupán technikai részletkérdés.

Határzár

Még érdekesebb, hogy a volt külügyminiszter világossá tette: támogatná a szigorú, fegyveres határvédelmet. Szenátor korában azokat a törvényjavaslatokat is megszavazta, amelyet pénzt biztosítottak határakadályok felállítására. Hogy ez pontosan mit jelent, azt egy 2006-os jogszabály mutatja meg.

Eszerint ezer kilométeres kétszeres fizikai akadályt kell építeni a mexikói határra, amelyet ellenőrzőpontokkal, kamerákkal, műholdas eszközökkel és drónokkal is meg kell erősíteni. Trump ezzel szemben 1500 kilométeres kerítést javasol. Úgy tűnik, 500 kilométer differencia miatt szedik le róla a keresztvizet Clinton hívei.

A demokrata elnökjelölt kampánystábja nem felel a thedailybeast.com újságírójának a fentiekkel kapcsolatos kérdéseire.