Kinek van nagyobb kerítése, ez itt a kérdés!

Elképzelhető, hogy a világ leggazdagabb országának polgárai aszerint választják meg elnöküket, (a világ legbefolyásosabb emberét), hogy melyik jelölt ígér nagyobb, erősebb, technikailag kifinomultabb, több fegyveres emberrel kiegészített határkerítést az USA déli határára.
Napi.hu, 2016. szeptember 4. vasárnap, 16:13
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump bevándorlási javaslatainak van egy titkos támogatója: Hillary Clinton - véli Betsy Woodruff, a thedailybeast.com szakírója. Állítását arra alapozza, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje szenátor korában megszavazott egy rakás olyan törvényjavaslatot, amely a republikánus jelölt dörgedelmes határvédelmi programjában szerepel.

Másként fogalmazva: Trump csak azt ígéri, hogy következetesen végre fogja hajtani azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket az amerikai törvényhozás az elmúlt másfél évtizedben elfogadott. Igaz, ezt meglehetősen teátrális stílusban teszi.

Nagy lesz és szép

Az ingatlanmágnás ugyanazon a helyszínen, Phoenixben tartotta meg bevándorlási ígéreteivel kapcsolatos beszédét, amelyben egy évvel ezelőtt első jelentős kampányrendezvénye volt.

És ugyanazzal "támadott", amivel akkor: az USA-ban tartózkodó illegális bevándorlók gazdasági és nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ezért beáramlásuk megakadályozására falat kell építeni a mexikói határra, amelynek költségeit a szomszédos ország fogja kifizetni. Az engedély nélkül bejutókat deportálni fogják, és ő garantálja, hogy az országok, ahova viszik őket, vissza fogják fogadni ezeket az embereket.

Nem is olyan nagyon

Clinton támogatói egyből visszatámadtak: Tim Kaine demokrata alelnökjelölt szerint például az ingatlanmágnás deportáló országot csinálna az Egyesült Államokból.

Ha azonban megnézzük, hogy Clinton szenátor korában, az ezredforduló utáni években hogyan szavazott a bevándorlással kapcsolatos törvényjavaslatokról, akkor azt láthatjuk, hogy nagy átfedés van Trump és az ő álláspontja között.

Tény, hogy a volt külügyminiszter nem javasolja a muszlim bevándorlók kitiltását az USA-ból, ahogy azt ellenfele teszi. Emellett azt az ötletét sem osztja, hogy le kell húzni a rolót azok előtt, akik az amerikai terminológia szerint az iszlám terrorral összefüggésbe hozható országokból érkeznek.

Ezen túl azonban még olyasmiben is van közös a két elnökjelölt elképzelései között, mint a meglehetősen drasztikusnak számító deportálás ügye.

Így szavazott

Jó példa az átfedésekre a biometrikus azonosítók (például ujjlenyomatok) kérdése. Trump hosszasan ecsetelte, hogy szerinte mindenkinek, aki az országba érkezik, majd távozik át kell esnie egy ilyen csekkoláson, hogy kiderüljön nem lépte-e túl a vízumában engedélyezett tartózkodási időt.

A kongresszus számos alkalommal szavazott erről a fajta azonosító rendszerről, ám soha nem vezették be. A szakértőknek sokféle magyarázatuk van erre, de egy valami közös ezekben: az idegenforgalmi ipar nem szeretné az ilyenfajta, nehézkes és rossz ízű ellenőrzések elterjedését. Emellett a repülőterek többsége képtelen lenne a szükséges számítástechnikai rendszer üzemeltetésére.

A lényeg azonban most az, hogy Clinton a szavazásokról rendelkezésre álló információk szerint az ezzel kapcsolatos törvényeket - amelyeket a republikánus George W. Bush kormánya terjesztett a törvényhozás elé - megszavazta.

Még ezt is támogatja

A demokrata elnökjelölt kampányoldalán olvasható az az ígéret, amely szerint őrizet alá vennék, és elkülönítő központokban helyeznék el azokat a bevándorlókat, akik veszélyeztetik a közbiztonságot. Szemben republikánus ellenfelével csak közfinanszírozású központokat tartana fenn - Trump a profitorientált magánüzemeltetőket is megtartaná.

Clinton programja ugyan nem részletezi, hogyan hajtanák végre az őrizetbe vételt - Trump előírná a helyi hatóságoknak együttműködését ebben -, de ez csupán technikai részletkérdés.

Határzár

Még érdekesebb, hogy a volt külügyminiszter világossá tette: támogatná a szigorú, fegyveres határvédelmet. Szenátor korában azokat a törvényjavaslatokat is megszavazta, amelyet pénzt biztosítottak határakadályok felállítására. Hogy ez pontosan mit jelent, azt egy 2006-os jogszabály mutatja meg.

Eszerint ezer kilométeres kétszeres fizikai akadályt kell építeni a mexikói határra, amelyet ellenőrzőpontokkal, kamerákkal, műholdas eszközökkel és drónokkal is meg kell erősíteni. Trump ezzel szemben 1500 kilométeres kerítést javasol. Úgy tűnik, 500 kilométer differencia miatt szedik le róla a keresztvizet Clinton hívei.

A demokrata elnökjelölt kampánystábja nem felel a thedailybeast.com újságírójának a fentiekkel kapcsolatos kérdéseire.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.09.05 08:29

@tepsi:
Orbán takarodj!
:D
(Mert őmiatta van ez is...)
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.09.05 01:26

Liberális vagy baloldali vélemény a cikkel kapcsolatban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html