A külföldieket is védi a cseh szigor

Csehországban még mindig sok helyen alkalmaznak kettős árazást a kereskedők és a vendéglátósok, főként azokon a helyeken, ahol sok turista veszi igénybe a szolgáltatásaikat.
Barabás Júlia, 2019. október 4. péntek, 06:20
Fotó: Pixabay

Csehországban egyelőre továbbél a szocializmus idején kialakult kettős árazás, amelyben egyes lelkiismeretlen vendéglősök és más szolgáltatók más árat szabnak a külföldi és a hazai ügyfeleiknek. A Cseh Kereskedelmi Ellenőrzési hivatal azonban hadjáratot indított ellenük - derül ki a Radio Praha beszámolójából.

A kettős árazás ellen 1999-ben hozott határozott egy prágai bíróság, amely kimondta, hogy illegális a vásárlók ilyen megkülönböztetése még akkor is, ha bizonyos kerületek akarnak engedményeket adni saját lakóiknak. A kereskedelmi felügyelet szakértői ennek szellemében indítottak ellenőrzéseket, amelyben a csalás leggyakoribb formáját, a külföldiek és a csehek megszüntetését tűzték célul.

A hivatal munkatársai előbb külföldiként, majd hazai vendégként rendelték meg ugyanazt az ételt a kiszemelt vendéglőkben, majd összehasonlították a számlát. Volt olyan hely, ahol az előbbi esetben felszámoltak szervizdíjat, az utóbbiban nem. Ennek megfelelően akár 75 korona (900 forint) különbség adódott. A vétkes vállalatokra 60 ezer koronás (720 ezer forint) bírságot szabtak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.10.04 07:09

ébresztőnek jó a cikk:

" A kereskedelmi felügyelet szakértői ennek szellemében indítottak ellenőrzéseket, amelyben a csalás leggyakoribb formáját, a külföldiek és a csehek megszüntetését tűzték"

sajátos cseh módszer: ezek szerint már likvidálják is a vendégeket

ÉBERSÉG!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html