Augusztusban 52,9 pontra csökkent az euróövezeti összetett beszerzésimenedszer-index (BMI) a júliusi 53,2 pontról. Az index adatok szűkebb köre alapján kalkulált előzetes értéke 53,3 pont volt.

Az összetett BMI mindkét eleme, a múlt héten csütörtökön közzétett feldolgozóipari és a most hétfőn közzétett szolgáltatóipari BMI csökkent. A feldolgozóipari BMI a júliusi 52,0 pontról augusztusban 51,7 pontra, a szolgáltatóipari pedig 52,9 pontról 52,8 pontra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Csalódást kelt, hogy az összetett BMI végleges értéke gyengébbnek bizonyult az előzetesnél - kommentálta az elemzés megállapításait Chris Williamson a Markit vezető közgazdásza, megjegyezve, hogy miközben az összkép 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedésre enged következtetni, a felülvizsgált adatok alapján a gazdasági növekedés inkább veszít lendületéből, mint hogy gyarapítaná.

Az inflációs nyomás gyengül a kiélezett versenyben és a vállalatok üzleti kilátásokkal szemben támasztott aggályainak erősödésével párhuzamosan a foglalkoztatás növekedési üteme is lassul - mutatott rá.

A legjobb eredmény Spanyolországtól várható, 0,7 százalékos negyedéves GDP-növekedés a BMI mutatók alapján, még annak ellenére is, hogy a feldolgozóipari teljesítmény növekedése valamelyest lassult. Olaszország és Franciaország viszont csak mérsékelt 0,1-0,2 százalékos növekedésre számíthat, bíztató viszont, hogy Franciaország úgy tűnik kilábalt a második negyedévi stagnálásból. Leginkább Németország kelt aggályokat, ahol a harmadik negyedévben 0,3 százalékra lassulhat a növekedés - fejtette ki az augusztusi BMI adatok alapján Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Javult a szeptemberi befektetői hangulatindex

Szeptemberben 5,6 pontra javult az augusztusi 4,2 pontról a Sentix gazdasági kutató intézet befektetői hangulatindexe. Az index tényleges értéke felülmúlta az elemzői az átlagosan 5,0 pontot jelző elemzői várakozásokat. A sorban egymást követő második növekedés azt mutatja, hogy a befektetők szinte már teljes mértékben feldolgozták a Brexit által okozott megrázkódtatást - fogalmaz a Sentix közleménye.

A frankfurti Sentix GmbH havi rendszerességgel végzi el felmérését a befektetői hangulat alakulásáról mintegy 1600 pénzügyi elemző és intézményes befektető megkérdezésével. Az index az aktuális befektetői környezet és a hat hónapra előre tekintő kilátások megítélését számszerűsíti.