Módosíthatják az uniós tagországok költségvetési fegyelmének értelmezését a csütörtök-pénteki EU-csúcs résztvevői - derül ki abból a dokumentumból, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke fogalmaz a tanácskozásra együttműködve az olasz kormánnyal. Róma azért folyt bele az előkészítésbe, mert júliustól Olaszország veszi át az EU soros elnökének szerepét, ezért rá marad a döntések végrehajtásának koordinálása.

Ez a határozattervezet az első komolyabb kísérlet arra, hogy Brüsszel elmozduljon a válságkezelés eddigi módszerétől, amelyet a költségvetési kiadások lefaragása, adóemelések és más megszorító intézkedések jellemeztek - írja a görög ekathimerini.com hírportál. A dokumentum okos lépésekre szólítja fel Európa vezetőit a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés serkentése érdekében. Ugyanakkor nem ajánlja a költségvetési hiánnyal és az államadóssággal kapcsolatos követelményeket megszabó stabilitási és növekedés paktum, illetve a tagállamok büdzséinek összehangolását célzó fiscal compact fellazítását.

Lesz mire hivatkozni

A kevés konkrét ajánlás utat nyithat a tagállamok és Brüsszel egyedi egyeztetései előtt. A javaslat része annak a nagy alkunak, amelyben cserébe a lazításért az európai bal-közép politikai erők támogatják a jobboldali Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök megválasztását az Európai Bizottság elnökének.

Matteo Renzi olasz kormányfő, akinek pártja megerősödve került ki a május végi európai parlamenti választásokból, az uniós nyomás felpuhítására használta fel ezt a helyzetet. Ezzel megkönnyítheti a gazdasági reformok bevezetésével bíbelődő saját kormánya helyzetét. Renzi régóta bírálja az EU merev követelményeit a költségvetési hiány leszorításával kapcsolatban. Az olasz napirendet tükrözi az is, hogy a határozattervezet szerint az EU-nak nagyobb szerepet kellene játszania a mediterrán térséget sújtó menekültprobléma megoldásában.