A diplomatáknak 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Az Index a Reuters nyomán azt írja, hogy a washingtoni döntés válasz volt az oroszok amerikai diplomatákkal szembeni fellépéseire, de a névtelen forrás konkrétumokat nem említett. Minden bizonnyal ez is az amerikai választások orosz meghackelésével kapcsolatos vádakhoz kötődik.

A Krím orosz annexiója és a kelet-ukrajnai beavatkozás miatt életbe léptetett korlátozások újabb orosz hivatali személyek amerikai beutazását tiltja meg. A tiltólistán van az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat is. Az orosz külső elhárítás (GRU) vezetője és helyettesei sem utazhatnak az Egyesült Államokba, amelynek távozó demokrata elnöke egyértelműen azzal vádolja Moszkvát, hogy titkosszolgálati eszközökkel, hackertámadásokkal beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, a republikánus Donald Trumpot győzelemhez segítve. Obama szerint lépéseit indokolják az orosz kormány közvetett és közvetlen, fenyegető nyilatkozatai is, amelyek nyíltan az amerikai érdekek megsértését célozták - írta a USAToday. Ugyanakkor Obama nem említette név szerint Putyint.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Moszkva válaszlépéseket tesz. Az újabb csörtére néhány órával azután került sor, hogy az orosz elnök egy olyan szíriai tűzszüneti megállapodásról számolt be, amelyet a Moszkva támogatását élvező Bassar Aszad szíriai elnök és az ellene harcoló felkelők erői kötöttek, Oroszországgal és Törökországgal egyeztetve. Bár az, hogy az elvileg nyugati támogatást élvező felkelőkkel kötött megállapodásról az orosz elnök számolt be elsőként, odaszúrás volt az Egyesült Államoknak, Washington mégis üdvözölte az elvileg csütörtök éjféltől életbe lépő tűzszünetet.

A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam és a hozzá hasonló terrorista szervezetekkel szembeni harcokra - hangsúlyozta Moszkva.