Kockázatos ügybe szállt bele Magyarország

Növeli az iraki Kurdisztánból származó olajimportját Magyarország - jelentette a Reuters. Az iraki országrész és a központi vezetés közt vita van arról, hogy a kurdoknak van-e joguk önállóan eladni az olajukat, az nézeteltérés a vevőket is érintő perekhez vezethet.
Napi.hu, 2015. október 8. csütörtök, 10:28
Fotó: Reuters

Magyarország növelte olajimportját Irak Kurdisztán régiójából az oroszországi behozatal rovására - jelentette a Reuters árupiaci kereskedőkre hivatkozva. A hírügynökség szerint ez újabb jele annak, hogy a közel-keleti termelők le tudnak nyesegetni részeket az oroszok világpiaci részesedéséből. De ez nem minden, az ügy mögött kaotikus viszonyok vannak.

Ez az első olyan hír, amely megerősíti, hogy jelentős kurd olajszállítások jutnak el Európába, miközben az autonóm Kurdisztán és a bagdadi kormány között patthelyzet alakult ki az önálló export lehetőségéről folytatott vitában. Emellett kockázatot jelent, hogy az olajmezőket a törökországi Cayhan kikötővel összekötő vezetéket rendszeresen szabotázsok érik.

Felgyorsított behozatal

A magyar Mol-csoport olajának túlnyomó részét Oroszországból szerzi be, ám a nyár óta felgyorsította kurdisztáni importját - állítják a Reuters forrásai, akik nem beszélnek meghatározott szállítási mennyiségekről. Ugyanakkor ez a forrás része azoknak a tenger felől érkező szállításoknak, amelyek ma már részben ellátják a százhalombattai olajfinomítót. Egy kereskedő szerint a finomító nyersanyagának ma már közel 40 százaléka dél felől érkezik.

Ez egyben elkerülhetetlenül azt jelenti, hogy csökken az Ural típusú orosz olaj behozatala a Barátság olajvezetéken keresztül. A Mol nem nyilatkozik arról, hogy vásárol-e olajat Kurdisztánból. Azt ugyanakkor hajlandó megerősíteni, hogy növeli az Ural szabványon kívüli olajvásárlásait. Hozzáteszi ehhez, hogy továbbra is az orosz olaj a legfőbb finomítói nyersanyagforrása. Idén 12-18 szállítmányt akarnak a tenger felől lebonyolítani szemben a 2013-as hárommal és 2014-es nyolccal.

Átalakuló világpiac

Az Barátság vezetékeken Európába áramló orosz olaj tíz százaléka köt ki Magyarországon, ez az ország az oroszok negyedik legnagyobb piaca - emlékeztet a Reuters. Az oroszok visszaszorulása világos jele annak, hogyan szabja át a fekete arany világpiacát az elmúlt évben kialakult túlkínálat, amely kevesebb mint felére vágta vissza a nyersolaj árát.

A magyarországi Ural-szállítások 3,25 millió tonnára estek 2015 januárja és augusztusa között az előző év azonos időszakában eladott 3,7 millió tonnáról.

Házi perpatvar

Kurdisztán júniusban pörgette fel önálló olajexportját, mondván: nincs más lehetősége, mivel Bagdad nem volt képes megfelelő pénzforrásokhoz juttatni a régiót a központi költségvetésből. Az iraki kormány viszont ismételten illegálisnak minősíti a kurd eladásokat, és azzal magyarázza a források elapadását, hogy a tartományi vezetés nem gondoskodik elegendő olaj szállításáról az állami olajcégnek, a SOMO-nak.

Irak északi részéről szeptemberben átlagosan naponta valamivel több mint 600 ezer hordó olajat szállítottak a külföldi piacokra, ami nagyjából 127 ezerrel több az augusztusi kivitelnél - derül ki a regionális erőforrás-ügyi minisztérium adataiból.

Pör lesz a vége, emberek!

A vásárlók kiléte nem nyilvános. Meglehetősen kevés információ derül ki erről, mivel a SOMO újra és újra megfenyegeti a kurd olaj vevőit, hogy pert indít ellenük a szerinte illegálisan piacra kerülő fekete arany átvételéért.

A Reuters kereskedő forrásai azt is tudni vélik, hogy a Mol a JANAF vezetéket használja a kurd olaj elszállítására a horvát tengerparton lévő Omisaljból Magyarországra. Ezt a csőkígyót eredetileg arra építették, hogy eljuttassa az orosz olajat magyar területről Bosznia-Hercegovinába. Havonta egy-két szállítmány érkezik. A Horvátországból a magyar olajfinomítóba tartó vezeték teljesen Kirkukból származó olajjal van tele - mondta az egyik kereskedő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.10.08 20:16

@teuton: Kérdezze a D-209-t!!! Évi 35.000 eurót kap a MOL-tól a "szakértőségéért"...ég a napi ég! El ne aludjék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2015.10.08 17:34

@matolcsy: Persze nem vesz, csak legalis es nyilvanos uton vesz a MOL es csak szloven megvesztegetessel üzletel... Te lattad mar az összes MOL-szerzödest? Es hogy milyen off-shore cegeken keresztül kiknek a zsebebe megy a többmilliard dollaros nyereseg az olaj- es gazüzletekböl? Ami nyilvanossagra került, annak utanaolvashatsz a neten. Mind fidesz holdudvar!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.08 16:59

A hazugságokkal szemben amit a napi.hu terjeszt és valószínűleg kellő időben be lesz perelve: Kurdisztán nem létezik.
A MOL nem vesz Kurdisztánból semmi mert jogilag lehetetlen.
Az, hogy a MOL Irakban koncessziós jogokkal rendelkezik és magyar katonák védik a kutakat, utakat mindenkinek a fantáziájára van bízva mennyiben más mint a yenki katona a Bush család olajmezőin Irakban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2015.10.08 16:51

http://index.hu/kulfold/2014/08/13/kurdisztan
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2015.10.08 16:47

@ezusthaju: Ne szólj senkinek, de a MOL 100 éve, még jóval az ISIS előtt koncessziós jogokat vásárolt Irakban.

"A 2007 és 2009 között zajló kutatási tevékenység után, az egyik objektum perspektivitását az első kutatófúrás 2010 elején alátámasztotta, mivel a Bijell-1 kút a jura rétegekben folytatott csövezett rétegvizsgálat során napi 3 ezer 743 hordó kőolajat és 99 hordó olajegyenérték/nap gázt termelt."

http://nol.hu/gazdasag/tovabb_keresi_az_olajat_irakban_a_mol-1293077
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html