Költségvetési problémákra számítanak a japán befektetők az USA-ban

A japán befektetők nagy többsége arra számít, hogy elhalasztják a "fiscal cliff", vagyis a drámai mértékű amerikai államháztartási megszorító program elvileg januárban esedékes életbelépését, és a tárgyalások áthúzódnak a jövő évre - derül ki az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport legújabb felméréséből.
MTI-Eco, 2012. december 2. vasárnap, 16:16
Fotó: Napi.hu

Nem egyértelmű a kép

A Barclays befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális - és ezen belül az amerikai - adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát.

Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy tartanak-e "problémák" felmerülésétől a sok piaci szereplő és elemző szerint recesszióveszélyes amerikai költségvetési csomag elkerülését célzó tárgyalásokon. A megkérdezettek 64,7 százaléka az "igen, valamelyest" válaszlehetőséget jelölte be, 35,3 százalékuk a "nem igazán" opciót választotta. Senki nem jelölte meg ugyanakkor az "igen, nagyon is" vagy az "egyáltalán nem" lehetőségeket, és a Barclays szakelemzőinek értékelése szerint ez arra vall, hogy a japán intézményi befektetői kör tagjai nem tudnak egyértelmű képet alkotni a kilátásokról.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a széles körű befektetői és elemzői félelemre utal, hogy a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott, több mint 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazó kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

A Barclays az új felmérés során azt a kérdést is feltette a vizsgálatba bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy véleményük szerint milyen végeredményre jutnak a "fiscal cliff" elkerüléséről folyó tárgyalásokon a kongresszusi frakciók. A megkérdezettek 70,6 százaléka azt válaszolta, hogy várakozása szerint kitolják a szigorító csomag életbelépésének határidejét, és a tárgyalások 2013-ban folytatódnak. A japán befektetők 17,6 százaléka jósolta azt, hogy még idén megszületik az alku a demokraták és a republikánusok között, 5,9 százalék szerint ugyanakkor a tárgyalások végül kudarcba fulladnak, és a "fiscal cliff" jelenlegi formájában életbe lép januártól.

Ennek a lehetőségnek a súlyos veszélyeire más nagy londoni elemzőházak is felhívták már a figyelmet. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukoricajancsi, 2012.12.02 19:47

@rigolya: Szerintem meg van az 16 ezer milliárd USD is, és egy ideje már átlépték a 100 %-ot is.

http://www.usdebtclock.org/

De az biztos, hogy még így is jobban állnak, mint mi. Ez csak egy mutató a sok közül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.12.02 19:26

@Vote: Ha a 600 mrd USD az USA GDP-jének 4/-ka, akkor a mostani 11.600 mrd USD körüli államadósságuk 77,33%-os államadósságrátának felel meg. Ez kb. a mi szintünk.

Viszont az USA-ban rendesen van tartalék. Nálunk már semmi.

Mi is még a hasonlóság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.12.02 18:14

Ez az mszp-re emlékeztet, csak őket annyival voltak rosszabbak, hogy nem saját devizában csinálták.

A kormány hitelből belepumpálja a GDP 10%át a gazdaságba és így nőnek 2%-ot. Nagy eredmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.12.02 18:06

Majd ha már 200% körül lesz az adósságráta. Ugyanis a GDP csak 2-3% nő, a hiány viszont 10% évente. Nem győznek majd dollárt nyomtatni, nem lesz elég a havi 40 milliárd. a hosszú távú amerikai papírokkal lehet majd segget törölni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html