Nem egyértelmű a kép

A Barclays befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális - és ezen belül az amerikai - adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát.

Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy tartanak-e "problémák" felmerülésétől a sok piaci szereplő és elemző szerint recesszióveszélyes amerikai költségvetési csomag elkerülését célzó tárgyalásokon. A megkérdezettek 64,7 százaléka az "igen, valamelyest" válaszlehetőséget jelölte be, 35,3 százalékuk a "nem igazán" opciót választotta. Senki nem jelölte meg ugyanakkor az "igen, nagyon is" vagy az "egyáltalán nem" lehetőségeket, és a Barclays szakelemzőinek értékelése szerint ez arra vall, hogy a japán intézményi befektetői kör tagjai nem tudnak egyértelmű képet alkotni a kilátásokról.

A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a széles körű befektetői és elemzői félelemre utal, hogy a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott, több mint 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazó kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

A Barclays az új felmérés során azt a kérdést is feltette a vizsgálatba bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy véleményük szerint milyen végeredményre jutnak a "fiscal cliff" elkerüléséről folyó tárgyalásokon a kongresszusi frakciók. A megkérdezettek 70,6 százaléka azt válaszolta, hogy várakozása szerint kitolják a szigorító csomag életbelépésének határidejét, és a tárgyalások 2013-ban folytatódnak. A japán befektetők 17,6 százaléka jósolta azt, hogy még idén megszületik az alku a demokraták és a republikánusok között, 5,9 százalék szerint ugyanakkor a tárgyalások végül kudarcba fulladnak, és a "fiscal cliff" jelenlegi formájában életbe lép januártól.

Ennek a lehetőségnek a súlyos veszélyeire más nagy londoni elemzőházak is felhívták már a figyelmet. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a konszolidációs program intézkedései - ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe - a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt - bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve - recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.