Komoly feladatot kaphat az EU rendőri hivatala

Az Európai Parlament képviselői uniós vizsgálatot sürgetnek Ján Kuciak gyilkosainak felderítésére. Véleményük szerint erősebb szabályok szükségesek az újságírók védelmében, ebben a munkában vezető szerepet kapna az Europol.
Domokos Erika, 2018. március 14. szerda, 23:20
Fotó: Pixabay

Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön az Europol bevonásával zajló független és alapos vizsgálat megindítását sürgették Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirova meggyilkolásának ügyében - írta az MTI.

Véleményük szerint erősebb tagállami, illetve uniós szabályok elfogadására van szükség az újságírók, a bloggerek, és a tájékoztatásban egyéb módon részt vevő médiatartalom-előállítók védelmében. Ebben a munkában az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetének (Europol) vezető szerepet kellene kapnia - érveltek.

A vitában kitértek az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaélésekre is, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolatára, amit Jan Kuciak tárt fel a cikkeiben. Ennek kapcsán a felszólalók az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot követeltek és felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegye újra közzé az éves antikorrupciós jelentéseit.

A meggyilkolt Ján Kuciak, aki az aktuality.sk szlovák hírportálnak dolgozott, tényfeltáró újságírással, azon belül leginkább adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott. Pozsonyi sajtóinformációk szerint az újságíró az utóbbi időszakban több fenyegetést is kapott.

A 27 éves férfi és barátnője holttestét február végén családi házukban találta meg a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint mindkettőjük halálát egy-egy lövés okozta, a férfit mellkasán, a nőt a fején érte a halált okozó lövedék.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.03.15 01:57

Jjjáájjjjj

Inkább kezdjék a rendőrök felvételét a saját házuk előtt, a Moellenbeck no-go zónában, a bohócok...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.03.15 00:40

Az EP ily vehemensen követelte a máltai médiamunkás meggyilkolásának kivizsgálását, a máltai liberálbolsevik politikusok maffiakapcsolatainak feltárását is?

Lehetséges, hogy az EP hangos, harsány reakciója "elkerülte" a figyelmemet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html