Komoly szigorítás jön Ausztriában

Ausztriában a szerdai kormányülésen elfogadták a büntetőjogi törvény szigorítását célzó javaslatcsomagot, amely egyebek között az államellenes tettekre és a csoportosan elkövetett szexuális erőszakra vonatkozóan tartalmaz módosításokat. Amennyiben júniusban a parlamenti döntés is megszületik, az új szabályozás szeptember elsejétől léphet életbe - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. május 3. szerda, 18:55
Fotó: Pixabay

A módosítás szerint szigorúbban büntetnék a Reichsbürger (Birodalmi Polgárok) nevű revizionista mozgalomhoz és más államellenes szervezetekhez tartozókat. Ezek a csoportok ugyanis nem ismerik el az állami intézmények legitimitását sem.

Az új szabályozás szerint államellenes csoportosulás vezetéséért két, a szervezetben való részvételéért vagy támogatásért egy évig terjedő szabadságvesztés járhat. Eddig az államellenes egyesülésekre nem vonatkozott büntetőjogi passzus.

A szexuális erőszakra vonatkozó büntetést kibővítették, és meghatározták, hogy a csoportosan elkövetett szexuális erőszakért legfeljebb három év börtön szabható ki. A minisztérium így reagált arra, hogy szilveszterkor Innsbruckban és más osztrák városokban szexuális zaklatásokat és csoportos erőszakot követtek el.

Továbbá azokkal szemben is szigorúbban járnak majd el, akik tettlegesen lépnek fel a hivatalnokok ellen. Korábbi miniszteri közlés szerint jelentősen megnövekedett az osztrák igazságszolgáltatási intézetben dolgozók elleni támadások száma. Tettlegesség esetén hat hónapig, testi sértéssel járó bántalmazás miatt két év elzárás szabható ki.

Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak szerdán kompromisszumos megoldásról beszélt és úgy nyilatkozott, hogy konstruktív és komoly egyeztetés folyt a két kormányzó párt között. A néppárti tárcavezető elégedett az így megalkotott törvénycsomaggal.

Korábban a törvénytervezetet érő legtöbb bírálat az államellenes cselekedetet elítélő passzusra vonatkozott, mert szerintük eddig nem volt elég konkrét az előírás megfogalmazása, és fennállt a veszélye, hogy állam- és politikaellenes civil kezdeményezés is büntethető lehet. Ezért az államellenes cselekményekre vonatkozó részt módosították.

Az igazságügyi miniszter a szerdai kormányülést követően arról adott tájékoztatást, hogy nagyjából ezer követője van a Reichsbürger mozgalomnak, amelynek tagjai az állami szervezetek elutasítása miatt önbíráskodást kísérelnek meg. A miniszter hangsúlyozta, hogy az új szabályozás révén könnyebben kiszűrhetik a szervezet "veszélyes elemeit". "A demokratikus, legitim rend végrehajtásáról van szó" - jelentette ki Wolfgang Brandstetter.

HOZZÁSZÓLÁSOK