Komor kilátások Kelet-Európában

Londoni elemzői vélemények szerint komor növekedési kilátásokat jeleznek a közép- és kelet-európai gazdaságok második negyedévi részletes GDP-adatai.
MTI-Eco, 2012. szeptember 9. vasárnap, 19:13
Fotó: Napi.hu

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az elmúlt héten közzétett legutóbbi térségi teljesítményadatokat összegezve arra a következtetésre jutottak befektetőknek összeállított hétvégi értékelésükben, hogy a közép- és délkelet-európai régióban a növekedés legfőbb visszahúzó tényezője a gyenge hazai fogyasztás, amely mindenekelőtt a költségvetési szigor és a hanyatló fogyasztói bizalom eredménye. Ebben a környezetben Csehország és Magyarország recesszióban van, és még a térség egyik legjobban teljesítő gazdasága, Lengyelország is meredek ütemben lassul.

A Capital Economics elemzői szerint Csehországban és Magyarországon a gyenge munkapiaci helyzet és az áfa-emelések is erodálják a háztartások vásárlóerejét, mindemellett a gyengülő fogyasztói bizalom is a kiadási döntések halasztására ösztönzik a magánfogyasztókat. A ház ez utóbbi tényezővel kapcsolatban kiemeli, hogy Csehországban a fogyasztói bizalom most rosszabb, mint a 2009-ben mért legutóbbi mélypont idején volt.

A cég londoni közgazdászai az adatokat elemezve megállapították azt is, hogy a térségi gazdaságok vállalati szektorai a jövőbeni kereslettel kapcsolatos aggodalmak miatt gyorsuló ütemben építik le - vagy lassabban töltik vissza - raktárkészleteiket. A Capital Economics elemzőinek számításai szerint a vállalati raktárkészlet-dinamika összességében 1,0-1,5 százalékpontnyit faragott le a cseh, a magyar és a lengyel gazdaság éves szintre vetített növekedési üteméből. A ház elemzése szerint Magyarországon mindezt megtetézi, hogy meredeken csökkennek az állóeszköz-beruházások, amelyek értéke a cég számításai szerint - változatlan áron - jelenleg az 1999-es szinten van, a GDP-arányosan számolt 16,4 százalékos beruházási érték pedig "legalább 1996 óta" a legalacsonyabb.

A Capital Economics londoni szakértői szerint mivel mind a térség, mind az euróövezet előrejelző jellegű gazdasági mérőszámai továbbra is romlanak, a következő negyedévekben még sokkal gyengébb gazdasági teljesítményadatokra kell számítani a közép- és délkelet-európai régióban.

Hasonló megállapításokra jutottak hétvégi értékelésükben a Goldman Sachs (GS) globális bankcsoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó piaci elemzői. A ház közgazdászai szerint a második negyedévi részletes magyar GDP-adatsor megerősíti a GS azon véleményét, hogy a gazdaságot a hazai fogyasztás széleskörű visszaesése húzza vissza; a költségvetési szigor, a háztartások költségvetésére nehezedő nyomás és a nehéz üzleti környezet egyaránt lefelé nyomja a fogyasztási kiadásokat, a beruházásokat és a raktárkészleteket. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ugyanezek a tényezők valószínűleg az év hátralévő részében is nyomást gyakorolnak a magyar gazdaság teljesítményére. Ennek alapján a ház előrejelzése továbbra is az, hogy a magyar GDP-érték 2012 egészében átlagosan 1 százalékkal csökken.

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.09.28 16:35

Emberek!
Meg van a megoldás!Megmondta a Varga Mihály,elromlik a hűtőd,venned kell!Nem akar elromlani???Hát verd szét!És akkor már venned kell!
És ne áll meg csak a hűtőnél,verd szét a tévét,mosógépet,és .....és az autódat!Persze ha felgyújtod a lakásod,akkor egy füst alatt megvagy mindennel.
No ez olyan fogyasztást generál hogy mindenki jól jár!Kell háztartási gép,autó.Tehát megmarad a munkahelyed,mikor ezt megveszed 27% áfával akkor meg az állam örül!Jól jár mindeni!Vagy mégse ......???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.09.09 21:44

Ami azt illeti, tőlem ne várjon senki keresletet növelő vásárlásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html