Kopogtat az újabb összeomlás - egybecsengenek a jóslatok

Újabb sötét jövőt előrevetítő jóslattal állt elő az egyik híres pesszimista befektető, ám ezúttal nincs egyedül: számos további szakértő is úgy látja, hogy gyűlnek a felhők a gazdaság felett vagy, ha tetszik, a kipukkadás közelébe értek az évek alatt felfújt befektetési lufik.
Napi.hu, 2015. november 4. szerda, 11:27
Fotó: Reuters

Az amerikai Fed óriási befektetési buborékokat fújt fel nyolc éve kezdődött különösen enyhe monetáris politikájával, ám közeledik az idő, hogy ezek kipukkadjanak, hatalmas veszteséget okozva a tőzsdei cégeknek és a részvénytulajdonosoknak - fejtegette a CNBC-nek adott interjújában Marc Faber svájci üzletember, aki negatív jóslatainak köszönhetően kiérdemelte a Mr. Balsors gúnynevet. Mielőtt azonban kétkedni kezdenénk prognózisában, érdemes figyelembe venni, hogy több más ismert elemző is hasonló megjegyzéseket tett az elmúlt időszakban.

Faber szereti szemléletes összehasonlításokkal alátámasztani mondanivalóját. Ennek jegyében most a következővel állt elő. Egy pályakezdő fiatal embernek a hetvenes években az USA-ban húsz órát kellett dolgoznia, hogy "megvásárolja" az S&P-500 indexet, most ez 90 órát vesz ez igénybe egy közepes keresetű fiatal esetén. (A tőzsdézők vásárolhatnak olyan befektetési termékeket, amelyek értéke a tőzsdemutató alakulását követi.)

Közel a bumm

A Fed és a világ többi jelentős jegybankja, a Bank of Japan, az Európai Központi Bank, illetve a Bank of England kolosszális eszközbuborékot fújt fel, amivel nem sok jót értek el. Mr. Balsors ezzel arra utalt, hogy a központi bankok nulla közelébe, illetve esetenként a negatív tartományba vitték le kamataikat a 2008. őszi pénzügyi összeomlás után, továbbá óriási összegű kötvényvásárlási programokat indítottak.

Más szóval pénzzel árasztották el a piacokat, ami ahelyett, hogy a világgazdasági növekedés számottevő erősödéséhez vezetett volna, mesterségesen feltornászta a befektetési eszközök, a részvények, a kötvények és az ingatlanok árát. Ez az emelkedő trend azonban kifulladni látszik - Faber szerint a Wall Streeten a hét elején megfigyelhető részvény-áremelkedés már becsapós volt. Csak a papírok egy szűk körének tulajdonosai látták ennek hasznát.

Rossz jelek mindenütt

Az indexeket úgy állítják össze, hogy a benne szereplő vállalatok részvényeit a cég kapitalizációjának nagyságával súlyozzák. Ezért egyes nagy súlyú papírok drágulása magával tudja húzni a mutatókat is. A mostani emelkedésnek az a sajátossága, hogy a részvények 99 százaléka nem vesz részt ebben. Hétfőn például erős napot zárt a Wall Street, azonban a tőzsdén forgó 3000 részvényből mindössze száz ért el 12 havi csúcsot.

Faber ugyanezt a helyzetet látja a műtárgy-, illetve az ingatlanpiacon. Egyes szegmenseik továbbra is jól muzsikálnak ugyan, azonban a nagyobb részük már nem drágul jelentősen, az áremelkedés jelentősen csökkent.

Nincs tovább

Egy másik korábbi sztár befektető, El-Erian hasonló megjegyzést tett a hét elején. Szerinte 25-30 százalék az esélye annak, hogy az Egyesült Államok gazdasága recesszióba süpped. Elérkeztünk az út végére - fejtegette a német Allianz biztosító vezető tanácsadója a CNBC-nek nyilatkozva.

Nem bízhatunk örökké a jegybankokban, a központi bankok nem lehetnek az egyedüli szereplők, amelyek lendületet adnak a gazdaságnak - utalt arra, hogy ha elmaradnak a versenyképességet javító reformok, akkor a pénzkínálat növelése csak azt éri el, amit most is elért: az árak emelkedését.

Az ősz elején Robert Shiller, az amerikai Yale Egyetem közgazdász professzora már megadta a negatív jóslatok alaphangját. Arról értekezett, hogy a befektetői hangulat olyan, mint 2000-ben, röviddel azelőtt, hogy kipukkadt volna az inernetgazdaság cégeinek tőzsdei árbuboréka. Szerinte ez most is arra utalhat, hogy egy lufi eldurranása előtt állunk. Más elemzők a befektetési termékek széles skáláján látnak aggasztó jeleket. Az ingatlanpiactól a kötvényárakon át a technológiai részvények árfolyamáig mindenütt megjelentek a romlás jelei.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.11.04 13:04

Hozzá kell tenni, hogy a 2008-ban kezdődő pénzügyi válságot részben azzal orvosolták, hogy a fent említett pénzeket a piacokra zúdították, most vagy valami teljesen mást kell kitalálniuk, vagy még több pénzt kell zúdítaniuk a piacra, amivel újra nyernek pár évet, de így egy ördögi körbe jutnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bObama, 2015.11.04 12:18

A Fed és a Department of Treasury, óriási befektetési buborékokat kezdett felfújni 2007-2008-ban, és ezt már akkor minden némileg hozzáértő látta. Az eredeti terv persze nem ez volt ? mármint a befektetési buborék ? de a pénzvilág urai, számítóan újra elővették a pumpákat, közben pedig zsebre rakták a használható ? segítségül kapott pénzeszközöket. Ez van. (Itt M.o. is.)
Lesz összeomlás? Nem! Irányított ?buborék nyomás? enyhítés viszont igen. Újra eltűnik a kisemberek megtakarításainak tekintélyes részét, de összeomlásról szó sem lehet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html