Kórházba vitték a brit uralkodót

Kórházba szállították vasárnap a brit uralkodót emésztőszervi fertőzés miatt.
MTI, 2013. március 3. vasárnap, 17:51
Fotó: Napi.hu

Az idén 87 esztendős II. Erzsébet királynő péntek óta szenved a gasztroenteritisz tüneteitől, és az első hivatalos közlemények szerint a hétvégét első számú rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban töltötte volna pihenéssel. Orvosai azonban vasárnap úgy döntöttek, hogy indokolttá vált az idős uralkodó kórházi kezelése, bár a Buckingham-palota - a fő londoni királyi rezidencia - vasárnapi közleménye továbbra is mindössze "elővigyázatossági" intézkedésnek nevezte a királynő kórházba szállítását.

A palota szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy a királynő nem mentőautóval, hanem "magángépjárművel" érkezett a kórházba. A brit királyi család tagjainak - köztük az uralkodónak is - vannak saját használatú autói, amelyeket gyakran maguk vezetnek, bár ilyen esetekben is általában biztonsági kísérettel közlekednek. A Buckingham-palota vasárnapi bejelentéséből pontosan nem derül ki, hogy II. Erzsébet királynőt ki szállította a kórházba.

A szóvivő ugyanakkor közölte, hogy az uralkodó a fertőzéses tünetektől eltekintve változatlanul jó egészségnek örvend, és jó hangulatban van. Hozzátette: a kórházi kezelés azért vált szükségessé, mert ott az orvosok jobban figyelemmel tudják kísérni a királynő állapotát.

A betegség miatt törölték vagy elhalasztották II. Erzsébet összes hivatalos programját a következő hétre, bár az uralkodó és férje, az idén 92 esztendős Fülöp edinburghi herceg kétnaposra tervezett római látogatása egyelőre függőben van. Az első híradások még arról szóltak, hogy a királyi pár jövő hétvégén esedékes olaszországi utazását is elhalasztották.

A BBC udvari forrásai szerint a királynő várhatóan két napig tartózkodik a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházban, ahol a brit királyi család magas rangú tagjait betegségük esetén rendszerint kezelik.

A brit uralkodó idős kora ellenére kiváló egészségi állapotnak örvend: legutóbb éppen tíz éve szorult kórházi kezelésre egy kisebb térdműtét miatt. Férjét, Fülöp herceget ugyanakkor az utóbbi egy évben háromszor is kórházba kellett szállítani. A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás, amelyet katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntettek. Tavaly nyáron azonban az agg herceget heveny húgyúti fertőzés miatt kétszer is kórházba szállították, bár e betegségből is gyorsan felépült.

A királynő mostani kórházi kezelése a BBC-nek vasárnap nyilatkozó szakértők véleménye szerint azért válhatott szükségessé, mert a valószínűleg norovírus okozta emésztőszervi fertőzés idős embereknél - csakúgy, mint kisgyermekek esetében - a kiszáradás fokozott veszélyével jár, és a folyadékpótlást gyakran könnyebb megoldani infúzióval.

Az 1926-ban született II. Erzsébet királynő tavaly ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját. Robusztus egészségi állapotára és munkabírására jellemző, hogy a jubileumi évben 375 hivatalos eseményen jelent meg, így az év minden napjára átlagosan egynél több program jutott.

HOZZÁSZÓLÁSOK