"Ami Trianonban átok volt, hogy szétválasztották a magyarságot, "az a 21. században gazdasági politikai, kulturális és társadalmi előnnyé szervezhető" - mondta el Grezsa a helyi Petőfi Sándor-ösztöndíjasok és mentoraik szerdán kezdődött kétnapos tanácskozásán.

Ha területileg nem is lehet már újraépíteni az egykori Magyarországot, lehetőség van arra, hogy befolyásban, gazdaságban, kultúrában és szellemi kitekintésben vissza tudjuk építeni a nemzeti közösséget - magyarázta meg, mire gondol a kormánybiztos.

A találkozón 24 olyan fiatal vesz részt, aki a magyar állam ösztöndíjasaként egy-egy erdélyi szórványközösségben nyújt segítséget a magyar közösségi élet megszervezéséhez. A magyar kormány rengeteg pénzt folyosít Erdélybe, támogat sportklubokat, és egyházakat is, ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt.

A nyitóképen Grezsa István, a a mai Kárpátalja történetét a 8. századtól 1920-ig bemutató kiállítás megnyitóján látható az ungvári várban tavaly november 21-én. Forrás: MTI Fotó/Nemes János.