Kormányt buktathat az EU-választás

Megbukhat a válságkezelő kormány Görögországban, ami ismét a csőd szélére sodorhatja az országot, ha az európai parlamenti választásokon rosszul szerepelnek a kormányzó pártok. A kisebb koalíciós partner a megsemmisülés szélére került.
Napi.hu, 2014. május 15. csütörtök, 11:46
Fotó: Reuters

A Görögországot nagyjából két éve vezető jobboldali-baloldali koalíció a piaci befektetők ítélete szerint sikeresen folytatta az ország súlyos adósságválságának kezelését. Athén nemrégiben - négy év óta először - jó eredménnyel bocsátott ki kötvényeket a szabadpiacon és az elmúlt négy év összesen 26,5 százalékos zuhanása után idén jó eséllyel végre nőhet az ország GDP-je. Úgy tűnik azonban, hogy mindezt nem lehet eladni a választóknak: az európai parlamenti szavazás akár a kormány bukását hozhatja - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az eurózóna válsága ugyan talán véget ért, ám öröksége még igen erősen itt van - fejtette ki véleményét e-mailben a hírügynökségnek Kosztasz Szimitisz, az ország korábbi szocialista miniszterelnöke. A fiatalok felének továbbra sincs munkája és nyilvánvaló, hogy a GDP 100 százalékát meghaladó államadósságot - amelynek döntő többségét az eurózóna adófizetői hitelezik a görögöknek - nem lehet visszafizetni. A bizonytalanság erősíti az euroszkeptikus hangulatot, amit alátámaszt, hogy az eurótagállamok nem akarnak több hatalmat átadni a közös európai intézményeknek.

Politikai káosz

Négy évvel azt követően, hogy Georgiosz Papandreu akkori kormányfő nemzetközi segítséget kért az ország megroggyant fizetőképességének helyreállításához, továbbra is teljes a káosz a görög politikában. Az első EU-IMF segélycsomag brutális megszorításai - bér- és nyugdíjcsökkentések, elbocsátások - nem voltak elegek a költségvetés rendbe tételéhez, ezért Papandreu kormánya 2011 közepén újabb pakkot kért. Ezt sem adták volna olcsóbban, ezért a miniszterelnök népszavazást kezdeményezett a feltételek elfogadásáról. Ez a referendum biztosan az EU-IMF-támogatás elutasításához vezetett volna, ami után Görögország rövid úton kihullott volna az eurózónából.

Papandreut végül saját pártja, a szocialista Paszok lemondásra kényszerítette, utóda Lukasz Papadimasz technokrata politikus lett. Őt két általános választás után - az első nem hozott egyértelmű eredményt - 2012 júniusában Antonisz Szamarasz, a jobbközép Új Demokrácia vezetője követte. Koalíciós kormányába belépett a Paszok, amelynek támogatottsága szabadesésben zuhan, miután a társadalom ezt a pártot teszi felelőssé a két segélycsomag megszorításaiért.

Összeomlás

A koalíció felbomlása éppen azért fenyeget, mert a Paszok támogatottsága lényegében összeomlott. Az elmúlt harminc év görög politikatörtének egyik vezető pártja Papandreuval az élen - a 2008-2009-es pénzügyi válság után új munkahelyeket ígérve - majdnem 44 százalékos szavazati aránnyal nyerte meg a 2009 őszi parlamenti választásokat.

Ezután azonban kiderült, hogy a költségvetés lyukas, amit egy évtizeden át hamis adatok közlésével fedtek el az egymást követő, különböző színezetű kormányok. Így a munkahelyteremtés helyett jöttek a megszorítások, és a Paszok 2012 júniusában már csak 12,3 százalékos eredményt ért el. A To Vima közvélemény-kutató cég mérése szerint az EP-választás előtt a hatodik a pártok sorában, 5,5 százalékos támogatottsággal.

Görög dráma

Ennek hatására megroppant a párt elnöke, Evangelosz Venizelosz támogatottsága. Venizelosz miniszterelnök-helyettes a kormányban. Az Új Demokrácia-Paszok koalíció 152 képviselője hajszálnyi többséggel rendelkezik a 300 fős parlamentben. Ebből 27-en tartoznak a Paszokhoz - ha a párt elbukik az EP-választáson, akkor egy belső lázadás elvezethet ahhoz, hogy a Paszok képviselői vagy egy részük kihátrál a kormány mögül.

Ezzel megnyílhat az út az előrehozott választások előtt, ami szinte biztosan az ellenzék győzelmét hozná, véget vetve az EU-IMF vezérelte válságkezelésnek. A To Vima felmérése szerint a radikális baloldali Sziriza párt, amely két éve frissen alakult politikai erőként alig maradt le az elsőségről, 23 százalékos támogatottsággal vezeti a népszerűségi listát. Az Új Demokráca mögött a szavazók 21,7 százaléka áll. Az új görög politikai felállás nyomán újrakezdődhet az eurózóna egészének válsága.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

airmax_2, 2014.05.15 15:05

Én emlékszem még a válság kitörése előtt voltak olyan hangok, hogy el kéne adni egy két (amúgy lakatlan) szigetet a németeknek turisztikai központok építésére, és az adósságot normális szintre lehetne csökkenteni. Hihetetlen öntudattal pattintották le magukról, hogy nem eladó görögország... Hmm. az biztos más lefutása lett volna a drámának...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.05.15 12:07

@jobbajobb: ...spekuláció helyett munka ..,ez a jövő, Európa ..!!

Nah látod most egyet értünk!! A görögök önmagukat süllyesztik a mélybe.. egy olyan rendszert sírva vissza amit hazugságokkal tartottak fent addig amíg az ország össze nem omlott.. kezdve az EuróÖvezeti Csatlakozástól.. ahol szintén hamis adatokkal sikerült elérni stb.. 14. havi nyugdíj, plusz prémium közalkalmazottaknak ha nem késnek és lehetne sorolni, a német fizetésig mesterségesen felnyomott béreket stb.. Most oda szavaznának akik ugyan azt ígéri ami össze döntötte az országot.. szieszta, juttatások, bónuszok.. szinte ingyen üzemanyag.. de azt azért valaki kifizette annak ellenére szinte ingyen adták tovább.. csak épp nem volt publikus hogy ki és hogyan.. könnyű évtizedekig hatalmon lenni ha eladósodásból szocializmust építünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.15 11:53

...spekuláció helyett munka ..,ez a jövő, Európa ..!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html