Négyből három műtét halasztódhat a koronavírus miatt a világon

Akár 28 millió műtétet is elhalasztottak vagy töröltek világszerte a koronavírus járvány miatt. A 71 ország tapasztalatait összegző kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a betegek állapota súlyosan leromolhat - idézi a brit sebészeti szaklapban megjelent tanulmány megállapításait a 444.hu.
Szepesi Anita, 2020. május 15. péntek, 10:13
Fotó: MTI Fotó / Varga György

Állapotromlást, rákbetegek esetén halált is okozhat a műtétek halasztása, törlése - írják 11 ország kutatói a British Journal of Surgery brit sebészeti szakperiodikában megjelent tanulmányukban, amelyet 71 ország 359 kórházának tapasztalatai alapján állítottak össze - derül ki a portál szemléjéből.

Nagy-Britanniában például márciustól 12 hétre felfüggesztették majdnem az összes műtétet, s az orvosok úgy vélik, világszerte az operációknak valószínűleg a háromnegyedét halasztják el.

A rákos betegek műtétjei közül is elmaradhat 3 millió a koronavírus ellen védekezéshez szükséges források átcsoportosítása miatt.

Magyarországon március 16-tól állt le a sürgős esetek kivételével a betegellátás, 36 ezer kórházi ágyat ürítettek ki a koronavírus-járványra hivatkozva. A május 4-től elrendelt újraindítás azóta sem zökkenőmentes.

HOZZÁSZÓLÁSOK