Kötelező lesz a maszkviselés a boltokban, fokozott szigorra vált Ausztria

A veszélyeztett embereket az eddigieknél is jobban kell védeni, a hotelek bezárnak, a szupermarketekben a vásárlóknak is kötelező lesz a maszk viselése - jelentette be a Der Standard beszámolója szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfői sajtótájékoztatóján. Ausztriában már 9000 felett jár a fertőzöttek száma.
Lovas-Romváry András, 2020. március 30. hétfő, 13:11
Fotó: Getty Images

"Ez még csak a vihar előtti csend" - jellemezte a jelenlegi ausztriai járványügyi helyzetet Sebastian Kurz osztrák kancellár a hétfőre összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón, ahol az eddigiek mellett további korlátozó intézkedéseket is bejelentett - írja összefoglalójában a Der Standard című lap.

Szigorúbbak lesznek

A kormány azt szeretné elérni, hogy a veszélyeztetett emberek az eddigieknél is nagyobb védelemben részesüljenek, ezért a most érvényben lévő intézkedések betartását az eddigieknél is szigorúbban fogják ellenőrizni és bevezetnék a kötelező maszkviselést, a vásárlók részére is a nagyobb szupermarketláncokban. A különösen veszélyeztetettek mentesülnek a munkavégzés alól vagy pedig kötelezően otthoni munkavégzésre kell átállniuk. A szállodák turisztikai célú használatát ezentúl megtiltják és megkezdik a kórházak védelmi terveinek megvalósítását.

Kurz szerint csak a hétvégén 2046 esetben kellett feljelentést tenni a szabályok megsértése miatt. A kancellár szerint az ország egyelőre távol van attól, hogy a korlátozó intézkedések feloldásán lehessen gondolkodni, ha majd erre sor kerül, akkor valószínűleg az iskolák és egyetemek megnyitását megelőzi majd az üzletek újranyitása.

Több mint 9 ezer fertőzött

A kancellár bejelentette azt is, hogy az eddigi tesztelések mellett - amely bizonyos protokollok alapján, például tünetek, vagy fertőzött személyekkel történt korábbi kontakt alapján döntötte el, hogy tesztelnek-e valakit - megkezdik 2000 teszt szúrópróbaszerű elvégzését is. Ennek eredményeként úgy vélik, a hét végére pontosabb becsléseik lehetnek arról, hogy valójában hány fertőzött lehet az országban. Hétfő délelőtt 11 óráig összesen 9125 fertőzöttet regisztráltak Ausztriában és 108-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az osztrák egészségügyi tárca reggel 8 órás adatai szerint összesen 999 ember szorul jelenleg kórházi ellátásra a fertőzés következtében, ebből 193 beteget intenzív osztályon kezelnek.

A Der Standard szerint azt is bejelentették, hogy az ápolási rendszer működésének fenntarthatósága érdekében Alsó-Ausztria 250 ápolót és ápolónőt utaztat be Bulgáriából és Romániából, akik kéthetes karanténidőszak után hat hétig dolgoznának a tartományban. Ausztriában a határzárak és a karanténintézkedések komoly fennakadásokat okoznak az ápolási szolgáltatásokban a közép- és kelet-európai ápolók nagy aránya miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.03.30 17:32

"Kötelező lesz a maszkviselés a boltokban"

Tessék mondani ezt hogyan kel érten:
- ha a boltba belépve nincs rajtad maszk, akkor vegyél fel egyet a bejárat melletti polcról, ingyen van
- ha a boltba belépve nincs rajtad maszk, akkor próbálj szerezni eget valahonnan, habár sehol sem lehet kapni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html