A britek sem ússzák meg a recessziót

Nagy-Britannia jegybankja nem változtatott a kamatfeltételeken, de több rendkívüli intézkedést követően megerősítette, hogy kész további lépéseket tenni a gazdaság támogatásért. Az ország idén aligha kerülheti el a gazdasági recessziót.
Rácz Gergő, 2020. március 26. csütörtök, 15:49
Fotó: Shutterstock

A Bank of England ezúttal nem vágott a kamatokon, de megerősítette, hogy kész további intézkedéseket tenni Nagy-Britannia gazdaságának megsegítésére. A döntés várható volt, miután előtte rövid időn belül kétszer is kamatot vágott az angol jegybank, az országban történelmi mélyponton, 0,1 százalékon áll ezek után az alapkamat.

A két rendkívüli bejelentéssel egyben bejelentették egy 200 milliárd fontos eszközvásárlási program indítását is.

A brit jegybank - a Magyar Nemzeti Bank reményeihez hasonlóan - V- alakú felépülést vár - írja Morten Lund, a Nordea befektetési bank elemzője. A Nordea szerint ez reális elvárás, vagyis az angol kormány és jegybank képes megadni a támogatást, amivel a koronavírus miatti drasztikus gazdasági visszaesést egy hasonlóan élénk felívelés követhet.

Ez azonban csak azután jöhet, hogy idén szinte kizárt, hogy Nagy-Britannia elkerülhesse a gazdasági recessziót.

A Bank of England mostani likviditásbővítő programja háromszor akkora, mint az elmúlt időszak válságainál beindított programok. Ez a bejelentés szerint még messze nem a vége, lesz további likviditás, ha arra szükség van.

HOZZÁSZÓLÁSOK