Sorra zárulnak a határok az új koronavírus-variáns miatt

Már több európai országban megjelent a koronavírus új, először az Egyesült Királyságban kimutatott mutációja, amely könnyebben fertőz emberről-emberre. Emiatt folyamatosan zárják le a határokat, hogy meggátolják az új vírusvariáns behurcolását. Közben december 27-én szinte mindenhol megindulnak a vakcinázási programok, Magyarországra is megérkeztek az első szállítmányok.
Szabó Dániel, 2020. december 26. szombat, 11:18
Fotó: Getty Images

Egész Európa arra vár, hogy elkezdődjön a koronavírus elleni védőoltások beadása. A kampány minden uniós tagországban december 27-én indul, és elsőként azokat oltják be, akik a legnagyobb veszélyben vannak, tehát az időseket és az egészségügyi dolgozókat - kezdi cikkét az Euronews. A védőoltások szombat hajnalban már Magyarországra is megérkeztek, a határtól rendőri kísérettel vitték őket a Dél-pesti Centrumkórházba, ahonnan a többi egészségügyi intézménybe is eljuttatják.

Görögországba pénteken este futott be az első közel tízezer adag vakcina. Az olaszországi szállítmány is megérkezett Rómába, ahol a Spallanzani járványkórházban bontják fel az első dobozokat, majd küldik szét az országban vasárnap.

Viszont aggodalmat kelt, hogy az Egyesült Királyságban a héten egy új koronavírus-mutációt azonosítottak, amely súlyosabb tüneteket nem okoz, de könnyebben terjed emberről-emberre. A hírre a legtöbb ország a brit területekről érkezőkkel szemben korlátozásokat vezessen be, viszont már Franciaországban is kimutatták az új variánst. Az illető egy Nagy-Britanniában élő francia, aki az ünnepekre ment haza Tours-ba. Tünetmentes, házi karanténban van. Fél nappal később a japán hatóságok is bejelentették, hogy azonosították a "brit" mutánst egy pozitív Covid-tesztben. A mutációt már Szlovákiában is kimutatták.

A francia határok zárva vannak, emiatt Dover kikötőjében több ezer kamionos torlódott fel, köztük százával magyarok is, akik ott ragadtak az ünnepekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jozsi3333, 2020.12.26 20:28

@totyika:
mindig ez az 5000-es, szám.
Semmi információ nincs erre vonatkozóan, de én még reménykedem az 5000-től lényegesen több embert olthatnak be a már megérkezett 9750 adaggal.
A kerdés az, hogy mikor érkeznek a következő adagok.
Én reménykedem, hogy, az első szállítmanyból 9750 embert olthatnak be, mert az oltásismétlesig itt lesznek a következő adagok.
Nem értem miért, de ezt a variánst mindenki automatikusan elveti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.12.26 18:39

@Susala: Nem beszélve a mentális hatásokról. Kishazánkba ma kb. 10 ezer vakcina érkezett, ami 5000 főnek elegendő, mivel ennek két taktusa van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.12.26 16:02

A vírus meg eközben és ettől függetlenül zavartalanul terjed... még mindig nem értik, hogy hiába zárják le a határokat, egy országot hermetikusan nem lehet lezárni... ezer és ezer szálon kötődnek az országok... lehetetlen egy ekkora világjárványt megakasztani ezzel... a lezárásokkal csak a tömegeket taszítják egyre nagyobb nyomorba... aztán a végén úgy járunk, mint sok ókori nagy birodalom, járvány, éhínség, összeomlás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html