Krajcí szerint a problémát az okozza, hogy folyamatosan emelkedik a kórházakban ápoltak száma, és nem tudni, hogy az egészségügy meddig bírja még. Jelenleg 3653 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.  A járványügyi bizottsággal kedden (február 2.) vitatja meg a teendőket - írja az ujszo.com.

De hogyan lehetne szigorítani a mostani lockdownt? A miniszter szerint például úgy, hogy ha valaki el akarja hagyni a lakását, előtte sms-ben kell engedélyt kérnie egy központból. Annak jóvá kell hagynia az indokot, de a lakást így is csak egy bizonyos időre lehetne elhagyni. Az sms-eket a rendőrség ellenőrizné. Az ötlet Roman Mikulec belügyminiszter szerint is reális, szerinte Görögországban bevált ez a módszer.

Kedden ül össze a pandémiás tanács, hogy az új intézkedésekről tárgyaljanak. A miniszter tájékoztatni akarja a kormányt a vírus gyorsabban terjedő brit változatával kapcsolatos adatokról is, feltételezése szerint ez a variáns súlyosbítja a helyzetet Szlovákiában.

Krajcí azt is leszögezte, február 8-tól a Covid-automata alapján egész ország a "fekete zónába" tartozna, mindent le kellene zárni, csak a létfontosságú infrastruktúra működhetne. Azt is hangsúlyozta, sosem támogatta az egész gazdaság leállítását. "A termelést persze nagyon egyszerű leállítani, de a következmények rendkívüliek az ország gazdaságára nézve".

Az a javaslat, hogy a lakosok SMS üzenet formájában kapjanak kivételt a kijárási tilalom alól, több alkotmányjogász szerint is durván jogsértő. Ha ezt mégis bevezetik, az államfőnek, a képviselőknek vagy a főügyésznek az alkotmánybírósághoz kellene fordulnia jogorvoslatért - írja a lap.