Jól oldalba vágta a koronavírus Dél-Koreát is

Recesszióba került a dél-koreai gazdaság, miután a második negyedévben a GDP több mint két évtizede nem látott mértékben csökkent. A koronavírus-járvány jelentősen visszavetette az exportot és egy időre leállt a termelés is - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 23. csütörtök, 09:13
Fotó: Pixabay

A dél-koreai jegybank csütörtökön azt közölte nem végleges adatként, hogy a júniussal záródott második negyedévben a hazai össztermék (GDP) 3,3 százalékkal csökkent az első negyedévvel összevetve. Ez 1998 első negyedéve óta a legnagyobb zsugorodás és a visszaesés felülmúlta a szakértők által várt 2,3 százalékot.

Az első negyedévben a GDP 1,3 százalékkal csökkent, így már két egymást követő negyedévben jegyeztek fel zsugorodást negyedéves összevetésben, ami alapján technikai értelemben recesszióba került a gazdaság.

A tavalyi második negyedévvel összevetve a dél-koreai gazdaság 2,9 százalékkal, 1998 utolsó negyedéve óta a legjelentősebben csökkent. Elemzők kisebb, 2 százalékos visszaeséssel számoltak.

A második negyedévben az export, ami a GDP csaknem 40 százalékát adja, 1963 óta a legnagyobb mértékben, 16,6 százalékkal zuhant negyedéves szinten, miközben az építőipari beruházások 1,3 százalékkal, a tőkeberuházások pedig 2,9 százalékkal estek.

HOZZÁSZÓLÁSOK