Dr. Végzet megszólalt: ez most rosszabb lesz, mint gondoljuk

Nouriel Roubini szerint csak a körülmények kivételesen szerencsés közrejátszása esetén lehet elképzelni egy viszonylag gyors kilábalást a járvány okozta válságból. Szerinte rosszabbra kell felkészülni, mint 2008-ban.
Lovas-Romváry András, 2020. március 25. szerda, 16:40
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

A világgazdaságot ért koronavírus-járvány miatti sokk gyorsabb és súlyosabb mint a 2008-as globális pénzügyi válság alatti volt, de rosszabb lehet a nagy gazdasági válságnál is - írja Nouriel Roubini, a dr. Végzet becenévre keresztelt közgazdászprofesszor szerdán megjelent elemzésében.

A nagy gazdasági válság és a 2008-as pénzügyi válság idején a részvénypiacok 50 százalékot vagy azt is meghaladó mértékben estek, a hitelpiacok kiszáradtak, masszív vállalati csődök következtek, a munkanélküliségi ráta 10 százalék fölé emelkedett, a GDP éves szintje pedig 10 százalékkal, vagy azt is meghaladó mértékben zuhant. Azonban mindehhez 3 évre volt szükség. A mostani válság, amely hasonlóan drasztikus makrogazdasági és pénzügyi hatást vált ki, alig három hét alatt játszódott le.

Gyorsan olvadt le a rendszer

A hó elején alig 15 napra volt szüksége az amerikai részvénypiacnak ahhoz, hogy a medvepiacot jelentő 20 százaléknál is nagyobb mértékben essen korábbi csúcsáról. Ez a történelem leggyorsabb lejtmenete. Mostanra a piac már 35 százalékot esett, a hitelpiacok lefagytak, és a hitelkamat különbözetek - legalábbis a bóvli kötvényeknél - a 2008-as szintekre lőttek ki. Még a legnevesebb pénzügyi cégek, mint a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Morgan Stanley szakértői is azt várják, hogy az amerikai GDP az első negyedévben éves szinten 6 százalékkal zuhan a második negyedévben pedig 24-30 százalékkal. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy a munkanélküliségi ráta akár 20 százalék fölé is kerülhet, ami kétszer akkora lenne, mint a 2008-as válság idején volt - folytatja Roubini.

Más szóval, az aggregát kereslet minden összetevője - fogyasztás, a tőkeberuházások és az export - egyaránt soha nem látott mélyrepülésben van. Míg az önjelölt kommentátorok nagy része V-alakú kilábalást valószínűsít - amelyben a kibocsátás egy negyedévben meredeken esik, majd a következőben meredeken emelkedni kezd - mostanra már kezd világossá válni, hogy a Covid-19 válság valami egészen más lesz. A visszaesés, amely most kezd el kibontakozni se nem V, se nem U vagy L alakú (ez utóbbiban a meredek visszaesést stagnálás követi). Inkább I formájú amelyben a pénzügyi piacok és a reálgazdaság egyaránt függőlegesen zuhan.

Sem a nagy gazdasági válság idején, sem a második világháborúban nem esett meg az, hogy a gazdasági aktivitás jelentős része szó szerint megállt volna, mint ahogy az Kínában, az Egyesült Államokban és Európában történt. A legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása esetén is egy olyan visszaesés következne, amely ugyan nagyobb százalékosan mint a 2008-as válság idején, azonban gyorsan lezajlik, s a növekedés visszatérhet az idei negyedik negyedévben. Ebben az esetben a piacok elkezdhetnek magukhoz térni, amint megjelenik a fény az alagút végén.

Túl sok minden kell, hogy elkerüljük

Azonban ahhoz, hogy ez a forgatókönyv megvalósuljon, számos tényező szerencsés együttállására lenne szükség - véli Roubini.

 

  • Az első, hogy az Egyesült Államokban és Európában, valamint az összes érintett országban széles körű teszteléseket végezzenek, kutassák fel a fertőzötteket, kezeljék megfelelő intézkedésekkel a járványt, erőltessék a karantént és valósítsanak meg egy olyan teljes körű leállást, mint amire Kínában került sor. Eközben, mivel a vakcina kifejlesztéséhez legalább 18 hónapra van szükség, más gyógyszereket és terápiákat kell bevetni a megbetegedések kezelésére.
  • A második, hogy a monetáris politikai döntéshozóknak - akik már most kevesebb mint egy hónap alatt többet tettek, mint a 2008-as válság után 3 év alatt - folytatniuk kell a nem konvencionális eszközök felhasználását. Ez azt jelenti, hogy negatív kamatszintet kell fenntartani, kvantitatívan kell lazítani, könnyíteni a hitelezési feltételeken (közben magánkézben lévő eszközöket is meg kell szereznie a jegybankoknak). Mindezt azért, hogy megfelelő hátteret biztosítsanak a bankoknak, más pénzügyi intézményeknek, a pénzpiaci alapoknak és a nagyvállalatoknak is. A Federal Reserve-nek ki kell terjesztenie a határokon átnyúló csereügyleteit ahhoz, hogy enyhíteni tudja a világban jelentkező dollárhiányt. Ezen felül biztosítani kell, hogy a bankok ellássák hitellel a szolvens, de nem likvid kis- és középvállalatokat is.
  • Harmadszor pedig a kormányoknak masszív költségvetési ösztönzésbe kell kezdeniük, akár helikopter-pénz kiszórásával is, azaz a háztartásoknak juttatott közvetlen pénzjuttatással. Tekintve a gazdasági sokk méretét a fejlett országok költségvetési hiányát a jelenlegi 2-3 százalékos szintről egészen 10 százalékig kell elengedni. Csak az államoknak van akkora mérlege, hogy meg tudja előzni a privátszektor teljes összeomlását.

 

Mivel ezek hatalmas kiadások, nem lehet őket a hagyományos eszközökkel finanszírozni, s ezért ezeket monetizálni kell, ahogy azt a modern monetáris elmélet iskolája már régóta szorgalmazza. Ez egyébként várhatóan az uralkodó közgazdasági elméletté válik majd.

Nagyon sok a negatív forgatókönyv

Roubini szerint az eddigi egészségügyi intézkedések nem elegendőek a járvány, az ösztönzőcsomagok pedig a gazdasági visszaesés megfékezéséhez, így napról napra nő az esélye egy, a nagy gazdasági válságnál is súlyosabb visszaesés kialakulásának. Sőt, ha sikerül is valamikor megfékezni a járványt, akkor is csak valamikor 2020 vége felé térhet vissza az enyhe gazdasági növekedés, s akkor még nem számoltunk az újabb hullámokkal, a vírus mutálódásával és számos más negatív tényezővel sem.

Raádásul a fiskális intézkedések is elsülhetnek rosszul, ha az adósság monetizálása hiperinflációhoz vezet. Ráadásul sok ország saját devizájában sem engedhet meg ekkora eladósodottságot. Ki fogja kimenteni a feltörekvő gazdaságok országait, cégeit, bankjait és háztartásait? - teszi fel a kérdést a professzor.

Ha sikerülne is megfékezni a vírust, még akkor is egy csomó kihívás áll a világ előtt. Az amerikai választás közeledtével kiújulhat a konfliktus a Nyugat és Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea között. Ezek már most is aszimmetrikus kiberháborút folytatnak az Egyesült Államok ellen, hogy belülről ássák alá az USA-t - véli Roubini

Ez a hármas kockázat (a nem megfelelően kezelt járvány, a nem elegendő gazdaságpolitikai válasz és a geopolitikai konfliktusok) elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a globális gazdaság egy tartós depresszióba kerüljön és a pénzügyi rendszer leolvadjon. A 2008-as krach után az adott válaszok ha későn jöttek is, de elegendőek voltak ahhoz, hogy visszarántsák a világgazdaságot a szakadék széléről. Lehet, hogy ezúttal nem leszünk ilyen szerencsések - fejezi be nem éppen derűlátó írását Roubini.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.03.26 18:32

Ez egy veszélytelen járvány. Nyilván ha van valakinek három halálos betegsége negyediknek megkapja ezt az enyhe influenzát elviszi! Ha %-ban fejezzük akkor 25%-ban az influenza okozta a halálát 75%-ban más.
Ebben az országban minden nap meghal 300-400 ember Olasz országban 2000. Nehéz lesz főleg nálunk grafikonokon kimutatni az influenza által okozott halált mert gyakorlatilag a 0-val egyenlő.
Hisztéria és globális hipnózis!
Marhaság, szürreális bedilizés. Kapja be a WHO meg az etióp elnöke!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.03.26 16:32

@MLB2019: Jól mondod tesó, szinte meghökken a magunkfajta, emberi érzésekkel rendelkező ember egyeseken. A zana is meg ez az atombandi gyerek is sokkolóan undorító. Ezeknek se anyjuk, se apjuk? Milyen sivár emberek ezek?

Rendkívül haragszom a fidesz Kubatov-féle bérkommentelő toborzóira. Ez túlmegy minden határon, a libsi-lejárató fideszes bérkommentelők, mint a zana meg ez az atomanti számára is kellene azért egy alsó határt szabni. Sok, na...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2020.03.26 15:51

@atombandi: Ismét itt a béljóslás nagymestere a mosgatófiúcska.

"Nagyreszt nyugdijasokat. Ettol nem dolne be semmilyen gazdasag szerintem.."
Mekkora egy nyomorult kis féreg vagy. Tudod vannak értelmes emberek akiknek többet ér a szüleik egészsége, mint a pénz.
Elhiszem, hogy neked az anyádék feldobták a talpukat, de sokunknak szerencsére nem, te féreg. Szóval hiába számolgatod az aprót a zsebedben, nem a vírustól vagy egy csóró kis senkiházi.

Apropó, Még mindig Johnson a min.elnök. Pedig te már tudtad h ősszel megbukik. :DDDDD idióta, birodalmi seggnyaló
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.03.26 15:20

A tudosok szerint az influenza 1000 emberbol 1-et ol meg. A koronavirusra 1-3%-ot mondanak, tehat 1000-bol 10-30 embert ol meg. Nagyreszt nyugdijasokat. Ettol nem dolne be semmilyen gazdasag szerintem, sot! A tobbit lehet tovabbgondolni.

A ket legfobb rizikofaktor az eletkor es a magas vernyomas. Ha vallasos lennek, tisztitotuznek hivnam.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2020.03.26 12:33

@Borisz1106: Szeva tesó.

"Ne legyen igaza, mert akkor fegyver kell! "

Aranyos vagy.... De tudod hogy ez nem kívánságműsor.

"Nézd meg mekkora pénz gyártásba kezdett mindenki felső korlát nélkül!"

Az tudod mi? Hitel... nem létező pénzt osztanak, fedezet nélkül, aminek óriási rizikói vannak, nemcsak a hiperinfláció, valamint ahhoz hogy működjön, egy szimpla feltétel kell hogy teljesüljön: legyen kereslet. Ami nincs.

"Ilyen még nem volt eddig soha! Valakik - tugdjukkik -nagyon fenn akarják tartani a fennálló pénzügyi, gazdasági rendszert. Kerül amibe kerül!"

Tudjukkikék 12-13 éve próbálkoznak ezzel, nem ment. Ami most megtörténik 2-3 hónap alatt, amúgy is megtörtént volna 2-3 év alatt, ez az amit én már régóta mondok neked.

Az a véleményem Borisz, hogy a nép több mint 90%-át világszerte az agyatlan plebs alkotja. Tudod, amelyik az orránál nem lát tovább, megkajál mindent, amit be akarnak etetni vele. Amelyik nyakló nélkül adósodik el, amelyik NHP-zik, babaváró hitelezik stb. úgy hogy fogalma sincs mi lesz holnap, ha mondjuk jön egy shutdown. Az emberek nagyrésze egyik hónapról a másikra él, tartalék nélkül. Ue. igaz a cégek több mint 80%-ára világszinten. Szerinted mi történik (ami most megtörtént), ha azt mondjuk, ok fiúk, 2-3 hónapig nyista-pista, se fizetés, se termelés, se vevő, se semmi. A hiteles néz nagy elkerekedett szemekkel: "felvettem a lakásomra (50M egy garzonra) a "zállamilag támogatott" hitelt, most akko engemet megin' átbasztak mint 2008-ban? " Igen fiam... Ha felélik a tartalékokat az egyik hónapról másikra élők, plusz munkanélkülivé válik a nagyrésze, plusz vállalati csődök jönnek, plusz az egyszerű plebs agyában azért nyomot hagy ami történt, mondd meg nekem mi lesz? V, U alak? Ne bohóckodjunk... Utazni fog a plebs, ha lesz újra egy kis pénze, tartós cikket vásárol, lakást, autót, iphone-t? Faszt.. Rettegnek... és a félelem és a kevés tartalék eltűnése megöli a kilábalást, nincs költekezés, fogyasztás. Legeslegjobb esetben L az alak. Egy elnyújtott L. De akkor nagyon olcsón megúszta a világ.

Nem gyanús papa, hogy a történelem legnagyobb pénznyomtatása, helikopterpénz szórása kezdődött, és a tőzsdék pozitív reakciója nudli mértékű, és kérészéletű? Minden bejelentésre...

Fegyvert nem kell venni azért... szerintem a fejlett világ embere alkalmatlan már az erős lázongásra, max. szép csendben éhendöglik. A "gazdádat" :-))) se fogja senki felakasztani a sok elherdált vagyonért, stadionokért, haverok kitöméséért, pedig de megnézném...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html