Az európai kormányoknak el kellene kezdeniük feloldani a korlátozásokat, amelyeket bevezettek a koronavírus-járvány lassítása érdekében - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CNBC tudósítása szerint. Kellő óvatossággal kell eljárniuk, mert nem kizárható, hogy a járványnak lesz egy további, harmadik hulláma is.

Annak ellenére, hogy egyes országokban lassulni látszik a fertőzés terjedése az elmúlt napokban, továbbra is tombol a járvány és nem látszik, mikor érheti el csúcspontját. Eközben az európaiak azon morfondíroznak, milyen lesz a karácsonyjuk, össze tudnak-e jönni a családok vagy még ebben az időszakban is arra kényszerülnek, hogy otthonaikba zárkózva várják a járvány lecsengését.

Leyen szerint menedzselni kell a várakozásokat. A nyári tapasztalatok megmutatták, hogy a korlátozások lebontása bonyolultabb, mint amilyennek látszik, az elkapkodott intézkedéseknek súlyos következményei lehetnek. Ezt bizonyította a járvány második, őszi hullámának durvasága. Az Európai Bizottság javaslatokat fog megfogalmazni a korlátozások a fokozatos koordinált lebonyolítására az európai országokban.