Rendkívüli beszédet intéz népéhez II. Erzsébet

Több mint 68 éves uralkodásának történetében ma este negyedszer fordul elő, hogy II. Erzsébet televíziós beszédben szól az országhoz.
Domokos László, 2020. április 5. vasárnap, 10:30
Fotó: Reuters

A brit királynő már felvett beszédét magyar idő szerint este hét órakor közvetíti a BBC, amely már most jelezte, hogy az országra váró gyászról, fájdalomról, pénzügyi nehézségekről fog szólni és az ország egységének fontosságáról, ezekben a "rendkívül nehéz időkben".

A beszédet egyetlen kamerával vették fel, az operatőr és a stáb teljes védőfelszerelésben volt, tekintettel a járványra - írta a BBC nyomán az Index.

A királynő karácsonykor rendszeresen tart ünnepi beszédet, ám máskor szinte soha nem jelenik meg a képernyőkön, és interjút sem ad soha. Eddigi 68 éves uralkodása alatt mindössze három alkalommal került sor korábban hasonló eseményre: 1991-ben az első öbölháború idején, 1997-ben Diana hercegné temetése előtt, valamint 2002-ben az anyakirályné halála után.

A koronavírus-járványban az z Egyesült Királyságban összesen 41903 fertőzést regisztráltak eddig, a halottak száma 4313. A gyógyultaké egyelőre csupán 135 fő.

Otthonmaradásra szólította fel ismét a briteket Michael Gove kabinetminiszter. Megérti, hogy most mindenki inkább kirándulna vagy horgászna, de fontosabb az egészségügy működőképességének fenntartása - tette hozzá a politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK