Az időjárás nem lassítja a járványt - új tanulmány érkezett

Újabb tanulmány látott napvilágot a Covid-19 járvány és az időjárási viszonyok kapcsolatát vizsgálja. A Princeton Egyetem kutatói szerint a melegebb időjárás az északi féltekén várhatóan nem fogja lassítani a vírus terjedését és a melegebb éghajlatú országokban sem lesz kevésbé súlyos a járvány.
Lovas-Romváry András, 2020. május 20. szerda, 15:35
Fotó: Pixabay - képünk illusztráció

Az elmúlt hónapokban több tanulmány és kutatás is megjelent azzal kapcsolatban, hogy vajon a Covid-19 járványt okozó SARS-Cov-2 vírus fertőzőképessége a melegebb időjárási körülmények között kisebb lesz-e. Ennek azért van jelentősége, mert ha a külső hőmérséklet és páratartalom jelentősen csökkenti a vírus fertőzőképességét, akkor megvan az esélye annak, hogy a járvány a szezonális influenzához képest a nyár beköszöntével alábbhagy, esetleg el is halhat legalább néhány hónapra.

A pro és kontra következtetésekre jutó tanulmányok közül most a kontra táborába tartozók száma gyarapodott eggyel. A Princeton Egyetem kutatóinak hétfőn publikált anyaga ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy bár elképzelhető, hogy a vírus fertőzőképessége függ az időjárási viszonyoktól, azonban a járvány alakulásában ennél sokkal nagyobb szerepet játszik a jelenlegi szakaszban a lakosság érzékenysége.

Modellszámításaik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi körülmények között nem lehet arra számítani, hogy a nedvesebb és melegebb éghajlatú országokban kevésbé súlyos lenne a járvány kitörése. De azt sem lehet várni, hogy a nyári időjárás a korlátozó intézkedések nélkül önmagában gátat szabna a betegség jelenlegi terjedésének.

A tanulmányban a Princeton Egyetem kutatói és az Egyesült Államok Egészségügyi Intézete (US National Institutes of Health) egy terjedési modellt alkottak, amelyben olyan változókat építettek be, mint például a terjedés sebességének időjárás-érzékenysége, a betegség legyőzése után kialakuló immunitás átlagos hossza, s felhasználták azokat az adatokat is, amelyeket a korábbi, ismert koronavírusok időjárás-állóságáról ismertek.

Ezután szimulációkat futtattak le azok alapján az információk alapján, amit a Sars-Cov-2-ról eddig ismertté váltak. A modellszámítások azt az eredményt hozták, hogy az időjárási körülmények, a nedvesség, a hőmérséklet és az időjárási övezet csak nagyon szerény mértékben változtatták meg a járvány nagyságát. Hosszabb távon a vírus időjárási körülményekre való érzékenysége segíthet az újabb kitörések előrejelzésében, azonban a járvány jelenlegi szakaszában a lakosságon belül az immunitással rendelkezők aránya sokkal fontosabb tényező a járvány terjedésében.

A tanulmány szerint fontos az is, hogy milyen hosszú ideig lesz immunis az, aki már egyszer átesett a betegségen, ennek ismerete alapvető lesz a jövőbeni járványellenes intézkedéseknél.

A tanulmány szerzői egyébként a Princeton Egyetem újságjában azt mondták, megállapításaik nem azt jelentik, hogy a SARS-Cov-2 ne lenne érzékeny az időjárásra. Sőt, szerintük nagyon is megvan a lehetősége annak, hogy néhány év múlva már az időjárási körülmények súlya sokkal nagyobb lesz a járvány kiterjedésében, ahogy a lakosság egy nagyobb részének meglesz a védettsége a vírussal szemben. Így elképzelhető, hogy a korábbi koronavírusokhoz hasonlóan a SARS-Cov-2 is szezonális járványok képében jelentkezik majd a későbbiekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.05.22 08:45

Eddig minden influenza elhalt, kivétel nélkül.
Ez meg hisztéria, hiszen a legtöbb ember úgy lerázza magáról a fertőzést mint a kutya a vizet.
Hatalmas a járvány és hatalmas orbáni siker.
0,03%! Ekkora járvány még soha nem volt, soha de soha!
Újra kell definiálni a járvány fogalmát. Van járvány Fidesz járvány, szennyez, butít! Le Orbánnal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.21 22:39

@tegnaputan: szánalmas faszszopó köcsög. Tényleg erre nevelt az anyád?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.05.21 22:31

Görögország megnyitotta üdülőhelyeit néhány EU tagország állampolgárai előtt. A magyarokat szívesen látják, de a svédek nem mehetnek.
Na f@sszopó liberálnácik, ehhez mit szóltok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.05.20 23:26

@znojmo:
Mondjuk az tenyleg vicces, hogy parezer beteg miatt 125 millio maszkot kellett venni azonnal es horror aron. Meg a lelegezteto gepek is, amikkel meg egy lufit sem lehet felfujni. Meg a gyerekeknek sem lehet odaadni, mert jatekra se jo. A kormany a helyen van, tovabbra is csinalja az idiotasagokat, pl 8 hetre lezarta budapestet, mert a WHO farkast kialltott. Kivancsi vagyok napi hany esetnel fogjak megint elrendelni az iskolak bezarasat. Saccra legalabb napi 1000 fertozott kell majd hozza. Ha majd osszel visszanezunk arra, hogy mekkora ara volt a dilettantizmusnak, sok ember nem fogja erteni, hogy mit is hivtak jarvanynak marcius 11-en.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.05.20 17:12

Milyen járvány az, ahol a magyar népesség állítólag 0,03%-a fertőződött meg? Kamu járvány! A németek 99 % sem kapta el. Milyen járvány ez? Kamu járvány. A magyar kórházi dolgozók adják a fertőzöttek 14%-át. Szkafander, kesztyű, maszk, arcpajzs ellenére? Mert a szerencsétlenek befülledtek a marslakó ruhában. A gyűlöletes maszkviselet akadályozza a kilégzést. Nem a friss levegőt szívod be rajta a keresztül hanem a saját elhasznált levegődet. Minden ez csak nem egészséges. Hülyeség! Azért kell hogy a hipochonder idióták zaklatott lelke megnyugodjék.
A WHO szerint a maszkviselés az egészségeseknek nem ajánlott. De mi vettünk 125 milliót a baráti komcsi Kínától, használhatatlan lélegeztető gépekkel együtt.
Orbánia egy siker, ha a hülyeség sikernek számít. Minket gyűlöl Európa!
Köszönjük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html