A lengyeleknél online is működik a parlament

Lengyelországban a parlamenti képviselők távolról, online kapcsolatban is részt vehetnek az üléseken, amelyeken arról is vitatkoznak, hogy hatósági árakat vezessenek be egyes árucikkekre, amelyeknek elszállt az áruk.
Barabás Júlia, 2020. március 28. szombat, 14:55
Fotó: MTI/EPA

A Lengyelországba érkezők március 27-étől csak azt követően léphetik át a határt, ha előtte átestek egy kéthetes karanténon - derül ki a TVN24.pl összefoglalójából. Ezt a kötelezettséget az egészségügyi minisztérium rendelete el, s míg korábban nem kerültek ebbe a körbe a határ menti területek lakosai, akik Lengyelországban élnek, de naponta más országba járnak át dolgozni, most már rájuk is vonatkozik a szabály. (Azaz egy időre ki kell költözniük, ha el akarják végezni a munkájukat.)

Bevezették azt a szabályt is, hogy a közösségi helyiségben egyszerre csak korlátozott számú ember tartózkodhat. A gyülekezés korlátozása a vallásgyakorlást, a munkahelyeket, sőt a tömegközlekedést is érinti. Az utóbbi járművein csak a teljes megengedett utasszám fele tartózkodhat, ami közlekedési káoszhoz vezetett. Az emberek ugyanis nem tudják eldönteni ki szálljon le, illetve ki szállhat fel, s amíg ezen studíroznak a járművek a megállókban vesztegelnek. A gyülekezési szabályok megsértői elvileg akár 5000 zlotys (340 ezer forint) bírságot is fizethetnek.

Új parlamenti üzemmód

A Szejm megváltoztatta a házszabályt, ami lehetővé tette, hogy másként dolgoznak a parlamenti képviselők a koronavírus-járvány ideje alatt. Lehetővé tették, hogy az üléseken és a szavazásokon elektronikus kommunikációs eszközökkel, távolról is részt vegyenek a képviselők. Parlamenti vita folyik arról is, hogy bevezessék-e a hatósági árakat az élelmiszerekre, miután megugrott az áruk. A honatyák elé került a költségvetés is, amely még a válság előtt készült, így születése pillanatában már el is avult.

Lengyelországban március végére a nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma elérte 1244-et - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. Az elhunytak száma 16, három nő, 57, 37 és 84 évesek és 13 férfi, 43-83 évesek. Többségük valamilyen krónikus betegségben szenvedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK