Koronavírus: fordulat! A szomszédban már enyhítenek

A szerbiai válságstáb, amely korábban nem riadt vissza a szigorú intézkedésektől - tavasszal például kijárási tilalmat vezettek be az időseknek, és aki megszegte, azt megbírságolták -, járványintézkedések enyhítéséről döntött.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 28. hétfő, 12:52
Fotó: Pixabay

A szerbiai köztársasági válságstáb mai döntése értelmében a zárt térben lévő kávézók és éttermek 23 óráig tarthatnak nyitva - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Darija Kisic Tepavcevic a válságstáb tagja elmondta, hogy továbbra sem engedélyezik kiállítások, vásárok megrendezését.

"Ha az előző kéthetes időszakot nézzük, akkor Szerbiában a fertőzöttek száma egész Európában a legkedvezőbb. Két héttel ezelőtt 100 ezer lakosra 14, az elmúlt héten pedig mindössze 7 fertőzött jutott. Montenegróban például százszor nagyobb a megfertőződés kockázata, mint nálunk" - mondta Kisic Tepavcevic, aki hozzátette, hogy ez a megelőző intézkedéseknek, illetve a szerbiai polgárok fegyelmezettségének köszönhető.

"Mindenkit emlékeztetnék azonban arra, hogy vannak olyan országok, ahol 1-2 nap alatt fordult a kocka, és lett ismét sokkal magasabb a fertőzöttek száma. Ezért továbbra is be kell tartani az előírásokat és mindenkinek fegyelmezetten kell viselkednie". A közszolgálati média információi szerint jelenleg Szerbiában 274 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 21-en vannak lélegeztetőgépen. Vasárnap délutánig 747 halálos áldozatot követelt a járvány.

HOZZÁSZÓLÁSOK