Koronavírus: ez lehet a titka, hogy Magyarországon kevésbé terjed?

A koronavírussal szemben valamilyen szintű védettséget adhat a BCG-oltás: mivel jóval kedvezőbbek a megbetegedési adatok és a halálozási arány is alacsonyabb azokban az országokban, ahol rendszeresen, évtizedek óta oltanak BCG-vel. Szijjártó László gyermekpulmonológussal a szeretlekmagyarország.hu készített interjút arról, tényleg hatásos lehet-e a mostani járvánnyal szemben is a Magyarországon kötelező BCG-védőoltás.
K. Kiss Gergely, 2020. április 9. csütörtök, 17:53
Fotó: Pixabay

Európa országai között durva eltérések vannak a járvány hevessége és a halálozási adatok között, amit nehéz megmagyarázni az ellátó rendszer kapacitásával, minőségével, vagy egyéb országok közötti különbségekkel - írják egy nemrég megjelent összefoglaló szerzői, Szijjártó László, Sragner Angéla és Szijjártó Gyula Zsombor.

Összehasonlították a rendelkezésre álló morbiditási és mortalitási COVID-19 adatokat a világ országaiból a BCG oltási szokásokkal a világ országaiban - olvasható a portálon. Munkahipotézisük, hogy ha a BCG protektív hatású a COVID-19 fertőzésben, akkor a morbiditási és mortalitási adatok a BCG-vel jelenleg is oltó vagy a korábbi évtizedekben oltó országokban, valamint a TBC magas pervalenciájú országokban kedvezőbbek, mint az egyáltalán nem oltó országokban. (Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok például a nem oltó országok közt van.)

Amerikai epidemiológusok pedig március végén publikáltak egy tanulmányt, amelyben - leegyszerűsítve - azt foglalták össze, hogy azokban az országokban, ahol kötelező a csecsemőkori, TBC elleni BCG-oltás, kevesebben betegszenek meg súlyosan vagy halnak meg a SARS-CoV-2 vírus által okozott betegségben, és ezt a feltevést egy több országban induló vizsgálatsorozattal szeretnék alátámasztani.

Magyarországon elvileg 1954 óta kötelező BCG-védőoltás az újszülötteknek. Szíjjártó azonban kiderítette, nem csak az 1954-ben és azután született babákat oltották be, hanem az iskolások nagy részét is, ezen kívül kampányszerű oltások zajlottak egy-egy területen, ahol a TBC jobban elterjedt, tehát valószínűleg 1954 előtt születettek is kaptak védőoltást. A kötelező BCG-tt újszülött korban a mai napig megkapja élete első hetében szinte minden gyerek.

A szakember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nem oltó dél-holland tartományokban, illetve Olaszországban kialakult tragikus helyzetnek nem a BCG-oltás hiánya az egyetlen oka. Számos más tényezőre vezethető vissza. Ott, ahol előbb kezdődött a járvány, előrébb járnak, ezért is magasabb a betegek és az elhunytak száma. Az is befolyásolja, milyen életmódot folytatunk. Egy olyan országban, ahol az idősek szinte kint élnek, teraszokon üldögélnek, nagyok a családok, az ölelés, puszi teljesen általános, ott nyilvánvalóan hevesebben robbanhat ki a járvány, mint egy olyan helyen, amilyen Hollandia északi része, ahol egészen másképp működnek a családok, és ahol legfeljebb az első találkozás alkalmával fognak kezet.

Reménykeltő vizsgálatok

A BCG egyébként nem úgy működik, mint a többi oltás, nem a TBC ellen véd, hanem az egyik komplikációt, egy szövődményes agyhártyagyulladást lehet vele valamennyire megelőzni. Azokban a térségekben, ahol a tuberkulózis már ritka betegségnek számít, nem javasolt az általános BCG oltás végzése. Így hazánkban is küszöbön áll, hogy abbahagyjuk a BCG oltást. A BCG oltás hátránya, hogy megnehezíti tuberculozis gyanú esetén a diagnózist, mert a bőrteszt (Mantoux próba) az oltás miatt valamennyire pozitív lesz.

Szíjjártó szerint véletlen és különös szerencse, hogy most a koronavírus-járvány miatt kiderült, hogy a BCG-oltásnak lehet egy ilyen nem várt mellékhatása, és esetleg védelmet nyújthat a koronavírus fertőzéssel szemben.

A BCG oltás nem csak a TBC elleni immunitást alakítja ki valamilyen mértékig, hanem az immunrendszerünk szabályozását is befolyásolja, ám teljes mértékig még nem ismerjük ezeket a mechanizmusokat. Azonban a húgyhólyagrák kezelésében is használják a BCG-oltóanyagot, mivel az immunrendszer olyan választ ad rá, hogy nem csak a legyengített TBC-baktériumokra reagál, hanem más folyamatokat is elindít, ebben az esetben a ráksejtek ellen képes hatékonyan fellépni.

A szakember reméli, hogy a most folyó kutatások gyorsan tisztázzák, hogy valóban véd-e a BCG oltás a koronavírus betegség ellen, s ha igen, akkor érdemes-e oltanunk még és kiket.

További részletek a szeretlekmagyarorszag.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2020.04.11 14:37

@zappara: "összesen annyi tesztet csináltunk, mint manapság az osztrákok 2 nap alatt"
A teszteléstől meggyógyult már valaki, okoska?
Nem is tudtam, h a labancok előrébb járnak a védekezésben.
Vagy full karantén mindenkinek egy hónapra, csak ezzel leáll az élet.
Vagy csak 60-65 fölött full karantén és a többiek meg éljék az életüket.
A te kis tesztelgetésednek semmi értelme. Ezt az ellenzéked kitalálta és azóta erőlteti, a hozzád hasonlók meg szépen benyalják.
Esetleg a tömeges tesztelésnek lenne értelme, de az teljesen más mint amit két hete visítoztok kórusban, ti politikailag függetlenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.04.11 11:02

@Zsaba: de legalább hazudna vmit...
de csak copypastol néhány sémamondatot..sosem arról szól , amihez "szól"
annak százaléka NULLA..
ezt hívják trollnak
így aztán ugorgyunk :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.04.11 10:59

@Bartleby:
összesen annyi tesztet csináltunk, mint manapság az osztrákok 2 nap alatt
másrészt, akik itt-ott meghalnak pl. tüdőgyulladásban, utólag nem nézik meg, hogy vírusos volt-e, vagy sem..
és még hány idősek otthonában "hullhatnak" szerencsétlen idősek a fertőzéstől...gyerekotthonok? nem lenne beteg? kötve hiszem, hogy a nevelők, gondozók közül egy sem vitte be a vírust..életszerűtlen..oda is kéne védőfelszerelés....de hát cilike ezt nyilván jobban tudja..ja, nem
kizártnak tartom, hogy lenne olyan mégegy ország, ahol egy ilyen orvos, aki az egész járványkezelését vezeti..és ezélrt az egészért felelős is, politikai propagandát nyomna..(cilike sem így kezdte)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.04.11 10:38

Jozsokám, emlékszel, hogy nemrég azt írtam, sok közöst látok a TBC és a covid virnyót illetően?
Oszt nyomtad, hogy más okozza, de arról én nem is írtam.
Mégis van közös nevező?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.04.10 22:49

@krix7: Hazudj csak hazudj náci hazaáruló szarbánsegglakó troll...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html